x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos in Sanatate - Demisi fara acte

Haos in Sanatate - Demisi fara acte

de Magda Marincovici    |    14 Dec 2005   •   00:00
Haos in Sanatate - Demisi fara acte

Nici unul dintre directorii anuntati ca vor fi schimbati de Eugen Nicolaescu nu a primit inca ordinul de eliberare din functie. Salariatii Spitalului Universitar Bucuresti au protestat din solidaritate cu Oprescu si au cerut demisia ministrului.

Aproximativ 200 de angajati ai Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) au protestat impotriva destituiri lui Oprescu. Ieri, nici un director de pe lista neagra a lui Nicolaescu nu primise ordinul de revocare.

Protestatarii de la SUUB il sustin pe actualul director al spitalului, deoarece a imbunatatit activitatea, infrastructura, fluxurile medicale si, mai ales, calitatea actului medical oferit pacientilor. Un exemplu palpabil este Ambulatoriul SUUB. In timpul protestului, care a durat aproximativ o ora, s-a scandat: "Il vrem inapoi!", "Oprescu director general!", "Demisia ministrului sanatatii!". Ei purtau afise pe care era scris: "Demiterea nu aduce bani la sanatate!", "Vrem dreptate, Oprescu director general in sanatate!", "Nu asa se face reforma!", "Vrem reforma sanitara reala nu razboi politic!", "Vrem Oprescu director general, nu contabil licentiat!", "Nu intram in spital fara Oprescu!".

ULTIMA SPERANTA. Conferentiar doctor Valeriu Horhoianu, seful Clinicii de obstetrica-ginecologie, spune ca la "SUUB se prezinta cazurile cele mai grave, ca la ultima speranta. Imi vine in minte o femeie gravida de la Galati, cu miocardiopatie dilatativa, transportata de urgenta cu elicopterul de la Galati. Cu asemenea cazuri nu putem sa actionam la modul atat se aloca pe zi, atata ingrijire medicala acordam. Ar trebui sa se tina seama ca la SUUB vin pacineti din Bucuresti, dar si din toata tara. Cu boli severe, costisitoare".

Potrivit doctorului Doru Campean, anual, la Clinica obstetrica-ginecoloogie SUUB vin pe lume intre 4.000-4.200 de copii, mai mult decat in orice alta maternitate bucuresteana. In plus, multe dintre gravide sunt indreptate spre clinica de la SUUB, deoarece prezinta complicatii si aici li se poate acorda asistenta medicala interdisciplinara.

ELITA. Doctorul Lacramioara Grosu de la Departamentul de Urgenta este de parere ca profesorului Sorin Oprescu i se datoreaza faptul ca SUUB este o unitate de elita, in care profesia de medic se exercita la standarde calitate. Dr. Lacramioara Grosu considera abuziva decizia ministrului Sanatatii.

La SUUB se afla sediul Fundatiei "Crucea Alb-Galbena", printre putinele fundatii care au ca scop acordarea de ingrijire medicala la domiciliu pacientilor in ultimele stadii de boala. Mariuca Ivan, directorul Fundatiei, apreciaza ca prof. Oprescu nu a ezitat sa puna la dispozitie un spatiu absolut necesar derularii activitatii fundatiei. "Sunt pur si simplu stupefiata de decizia ministrului, in conditiile in care prof. Oprescu a facuta o singura politica: politica halatului alb."

NU SE STIU MOTIVELE
Doctorul Bustya Attila, directorul Directiei de Sanatate Publica Harghita, a inceput dizolvarea Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean din Miercurea Ciuc, care a inregistrat datorii de 4,6 milioane lei. Ieri, cei aflati pe lista neagra a ministrului Nicolaescu inca nu erau in posesia ordinelor de revocare din functie. Ciudat este ca nici chiar reprezentanti ai Guvernului in teritoriu nu stiu mare lucru despre motivele pentru care unele conduceri sunt decapitate. "Nu stiu ce nereguli au fost gasite la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, dar cred ca atunci cand este vorba de reforma nu trebuie sa ne lovim de niste schimbari", considera Nicolae Giugea, prefectul judetului Dolj.

×
Subiecte în articol: observator oprescu suub