x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator HAOS LA “CUZA” / Diplomele de la Iaşi, recunoscute de minister

HAOS LA “CUZA” / Diplomele de la Iaşi, recunoscute de minister

de Eugenia Mihalcea    |    27 Feb 2009   •   00:00
HAOS LA “CUZA” / Diplomele de la Iaşi, recunoscute de minister

Absolvenţii Facultăţii de Litere de la Iaşi îşi pot utiliza diplomele de licenţă cu o singură specializare, fără să mai urmeze obligatoriu un alt modul universitar pentru cea de-a doua specializare, conform ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.



Circa 200 de absolvenţi ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii ieşene “Alexandru Ioan Cuza” au fost înştiinţaţi în urmă cu o săptămână că trebuie să repete ultimul an de studiu, din cauză că Ministerul Educaţiei a reintrodus obligativitatea dublei specializări. Conducerea Facultăţii de Litere de la “Cuza” a susţinut că absolvenţii trebuie să se reînmatriculeze în anul III şi să susţină examenele la dubla specializare, în condiţiile în care unii dintre ei au fost deja admişi la masterat sau sunt profesori în învăţământul preuniversitar.

LICENŢIAŢI CU SPECIALIZARE UNICĂ
Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, admiterea în universităţi în anul 2005 s-a organizat pe domeniile fundamentale şi pe domeniile de licenţă prevăzute în Hotărârea de Guvern 88 din 10 februarie. În cazul Universităţii “Al.I. Cuza” din Iaşi, absolvenţilor Facultăţii de Litere, de la specializarea Limba şi literatura română li se poate elibera diploma de licenţă, pentru că domeniul “Limba şi literatura română” a fost prevăzut în hotărârea de Guvern respectivă, valabilă în momentul admiterii la facultate. “Specializarea unică era prevăzută în documentul normativ din 2005, anul în care aceştia au susţinut admiterea.

Ei au absolvit în 2008 şi trebuie să îşi primească diplomele cu specializarea Limba şi literatura română”, a declarat ieri Ecaterina Andronescu.  “Tinerii aceştia sunt licenţiaţi cu o singură specializare. Dacă vor, ei mai pot face o specializare, dar nu îi pui să mai repete un an. Li se poate construi un modul separat, dar numai pentru cei care vor dublă specializare”, a adăugat ministrul. Andronescu a subliniat că absolvenţii nu pot fi obligaţi să facă o a doua specializare.

Precizarea Ministerului Educaţiei a ajuns ieri în formă scrisă şi la conducerea Universităţii ieşene “Al.I. Cuza”, după cum a declarat ministrul Educaţiei. Astfel, haosul creat la instituţia de învăţământ din Iaşi a fost pus doar pe seama unei neînţelegeri a legilor în vigoare.

Cei 152 de studenţi care au terminat anul trecut Facultatea de Litere, specializarea “Limba şi literatura română” la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iaşi au fost puşi în situaţia în care li s-a comunicat că nu li se mai recunosc anul III de facultate şi nici anul I la master, pentru cei care au urmat studiile de masterat. Conducerea Facultăţii de Litere susţinea că nu are nici o vină în acest caz, motivând că măsura obligativităţii dublei specializări a fost introdusă de Ministerul Educaţiei.

“Specializarea unică era prevăzută în documentul normativ din 2005, anul în care aceştia au susţinut admiterea. Ei au absolvit în 2008 şi trebuie să îşi primească diplomele cu specializarea Limba şi literatura română”

Ecaterina Andronescu ministrul Educaţiei

×
Subiecte în articol: anul scoala cuza