x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliile Judeţene trebuie să finalizeze hărţile de risc privind zonele inundabile până la finele anului

Consiliile Judeţene trebuie să finalizeze hărţile de risc privind zonele inundabile până la finele anului

10 Mar 2013   •   12:11
Consiliile Judeţene trebuie să finalizeze hărţile de risc privind zonele inundabile până la finele anului
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Lucrările de curăţare a cursurilor râurilor, întocmirea de manuale destinate primarilor şi prefecţilor în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi realizarea până la sfârşitul acestui an a hărţilor de risc privind zonele inundabile, au fost temele abordate de către Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, în cadrul unei întâlniri avute, duminică, la Oradea, cu autorităţile locale, informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ministrului delegat, s-a solicitat deja, ca măsură practică imediată, transmiterea informaţiilor privind zonele cele mai afectate de secetă hidrologică în ultimii cinci ani pentru a fi identificate posibile surse suplimentare de alimentare cu apă potabilă.

De asemenea, ministrul delegat Lucia Varga a dispus demararea în regim de urgenţă a unor lucrări de decolmatare a cursurilor de apă de către autorităţile locale împreună cu unităţile de gospodărire a apelor de la nivel judeţean, ţinând cont de faptul că inundaţiile produse în ultimii ani au fost cauzate de neîntreţinerea cursurilor de apă.

În plus, hărţile de risc au reprezentat un subiect de interes. Astfel, până la sfârşitul anului, Consiliul Judeţean este invitat să finalizeze aceste hărţi, prin care vor fi delimitate benzile inundabile la nivelul fiecărui judeţ în baza unor studii complexe.

'Pentru a facilita înţelegerea şi aplicarea măsurilor legale obligatorii existente în actele normative în vigoare, au fost elaborate şi aprobate cele două manuale, atât pentru primari, cât şi pentru prefecţi, în care sunt prezentate responsabilităţile acestora, precum şi procedurile de acţiune şi punere în practică. Manualele reprezintă, astfel, un instrument de lucru eficient şi practic care va uşura activităţile de intervenţie şi coordonarea între instituţii. Noile manuale, ca şi noutate, sunt actualizate cu prevederile legale noi şi completate cu proceduri operaţionale despre gestionarea secetei hidrologice', se menţionează în comunicatul ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Anul trecut, în octombrie, Ministerul Mediului anunţa finalizarea Atlasului privind Hărţile de hazard şi risc la inundaţii, deocamdată pentru bazinul Dunării, în cadrul proiectului Danube Flood Risk, la care şi-au adus aportul 24 de instituţii din opt state din Uniunea Europeană.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 6,32 milioane euro, din care România a participat cu 2,1 milioane euro.

Scopul iniţiativei a urmărit punerea bazelor pentru asigurarea unei dezvoltări durabile de-a lungul fluviului Dunărea, prin furnizarea unor hărţi de risc eficiente pentru Lunca Dunării şi pentru prezentarea informaţiilor importante referitoare la riscul inundaţiilor, necesare cerinţelor de planificare spaţială şi economică.

Pentru definitivarea Atlasului privind Hărţile de hazard şi risc la inundaţii în bazinul Dunării şi-au adus aportul ca parteneri 24 instituţii din opt state (România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Austria, Slovacia, Serbia, Croaţia) şi ca parteneri observatori Germania şi DG JRC.

Baza de date va fi folosită pentru raportul asupra hărţilor de hazard şi de risc pentru Bazinul Dunării, pentru Directiva pentru Inundaţii, din anul 2013, ajutând astfel la implementarea politicii Comisiei Europene în Bazinul Dunării.

La sfărşitul anului 2007 a fost aprobată şi publicată Directiva nr. 2007/60/CE privind evaluarea şi gestionarea riscurilor la inundaţii. Aceasta prevedea că statele membre ale UE aveau obligaţia ca, până la finele anului 2010, să realizeze evaluarea preliminară a riscului la inundaţii şi să elaboreze hărţi de risc şi hărţi de hazard la inundaţii. 

×
Subiecte în articol: zone inundabile inundatii