x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator HERITAGE ROMÂNIA. Cum a ajuns la Budapesta, ŞAUA lui VLAD DRACUL

HERITAGE ROMÂNIA. Cum a ajuns la Budapesta, ŞAUA lui VLAD DRACUL

de Alexandru Radescu    |    01 Oct 2014   •   18:14
 HERITAGE ROMÂNIA. Cum a ajuns la Budapesta, ŞAUA lui VLAD DRACUL

Pe traseul proiectului de anvergură Heritage România, urme româneşti de istorie, cultură, spiritualitate în Europa, primul nostru obiectiv a fost Pavel Chinezu, ţinând cont şi de controversa originii sale: român, maghiar sau...sârb?

Aşa că am ramas mai întâi la Budapesta, pentru un interviu (filmat) la Muzeul Naţional, acolo unde se află vestigii legate de gloriosul comandant de oşti din vremea lui Matei Corvin: cămaşa de zale şi o sabie, obiecte provenite din mormântul (devastat) din Nagyvazsony. Nu voi insista acum asupra acestui subiect, vom reveni cu un text dedicat lui Pavel Chinezu.

Proiectul Heritage România: “locuri” europene cu istorie românească, vol. I

Dacă despre cele două exponate ştiam deja, din pre-documentare, “surpriza” zilei a fost cu totul alta: şaua lui Vlad Dracul! Şi am fi trecut ignoranţi pe lângă ea, dacă nu ne-ar fi fost semnalată de muzeografii cu care ne-am întreţinut, respectiv Dr. Tibor Kovacs (specialistul în arme şi armuri) şi timişoreanul Traian Drăgan (expert în afişe şi stampe).

Aşadar, Muzeul Naţional din Budapesta deţine superba şa din os (şi lemn), cu mulţime de scene sculptate cu migală de către meşteri de la un atelier din sudul Germaniei (sec XV), cel mai probabil.

Exponatul, aflat alături de altă şa, model asemănător, nu beneficiază de textul cel mai important (pentru noi, în special). Se specifică doar că provine de la colecţionarul Miklós Jankovich, de la care şi această prestigioasă instituţie maghiară a preluat mulţime de obiecte de artă, vestigii istorice, volume, monezi etc.

După cum ne-au precizat muzeografii, Miklós Jankovich a cumpărat Şaua lui Vlad Dracul de la…Mitropolia Bucureşti, undeva în prima parte a sec. XIX.

În partea posterioară a şeii se poate observa şi Simbolul Ordinului Dragonului, ăl carui membru a devenit Vlad Dracul, pe la 1431, în Nürnberg.

(foto: Alex Rădescu)


 


 


 


 


 


 


 


 


 



 


 


 

 

×