x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hidrologii AVERTIZEAZĂ: Până săptămâna viitoare, debitul Dunării va depăşi cu mult media multianuală a lunii iunie

Hidrologii AVERTIZEAZĂ: Până săptămâna viitoare, debitul Dunării va depăşi cu mult media multianuală a lunii iunie

06 Iun 2013   •   12:30
Hidrologii AVERTIZEAZĂ: Până săptămâna viitoare, debitul Dunării va depăşi cu mult media multianuală a lunii iunie

Potrivit prognozei întocmite de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în intervalul 5 iunie, ora 7.00 - 12 iunie, ora 7.00, debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va fi în creştere pe toată durata perioadei, până la valoarea de 9.800 mc/s, media multianuală a lunii iunie fiind de 6.400 mc/s.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, cu excepţia primelor două zile ale intervalului când vor fi în scădere, pe sectorul Isaccea - Tulcea. De asemenea, la staţia hidrometrică Isaccea (judeţul Tulcea), nivelul apelor Dunării se va situa peste Cota de atenţie pe toată durata intervalului de prognoză.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte situaţie de pe râurile din ţară, specialiştii INHGA precizează că, în intervalul 6 iunie, ora 7.00 - 12 iunie, ora 7.00, debitele medii zilnice vor fi, în general, în creştere din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate. Excepţie vor face râurile din sudul României, care vor fi staţionare în prima parte a perioadei de prognoză.

Creşteri mai importante de debite se pot înregistra, în special, pe râurile mici din zonele de deal şi de munte. Sunt posibile creşteri de niveluri/debite şi pe unele râuri din bazinele superioare ale Crişurilor, Arieşului, Jiului, Argeşului şi Ialomiţei, dar la staţiile hidrometrice situaţia va fi sub Cota de atenţie.

×