x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hoţii au furat bronzul din statuia lui Carol I

Hoţii au furat bronzul din statuia lui Carol I

22 Oct 2008   •   00:00

O parte din bronzul folosit pentru turnarea statuii lui Carol I a fost furat de la o turnătorie de artă din Bucureşti, unde se realiza monumentul, fapt care ar putea duce la decalarea datei de inaugurare a acestuia, fixată pentru 1 decembrie, a declarat sculptorul Florin Codre.



Florin Codre a spus că statuia ecvestră a lui Carol I, pentru realizarea căreia Primăria Capitalei a plătit sculptorului 10,5 milioane de lei, este în curs de fabricare.

"În mod normal ar fi trebuit să fie dezvelită pe 1 decembrie, dar nu ştiu dacă reuşesc să o termin. Au fost furate părţi din statuie în turnătorie şi acum trebuie să refac statuia", a spus Florin Codre.

El a precizat că incidentul s-a produs în urmă cu circa o lună şi jumătate, la turnătoria din Colentina. "Într-o noapte au venit vreo 10 inşi cu maşini la turnătoria din Bucureşti, au legat paznicii şi au furat bronzul. Poliţia cercetează cazul. Este o situaţie neobişnuită, cu procese verbale. Acum trebuie să torn calul de două ori", a explicat Florin Codre.

În aceste condiţii, data fixată pentru dezvelirea statuii în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti ar putea fi decalată. Florin Codre spune că statuia va fi amplasată exact pe locul pe care a fost amplasat fostul monument al lui Carol I, realizat de sculptorul croat Ivan Mestrovici şi care a fost distrus, în 1948, de comunişti.

Primăria Capitalei a plătit sculptorului Florin Codre 10,5 milioane de lei pentru realizarea statuii ecvestre a lui Carol I, proiect început în martie 2007, însă aceasta nu poate fi amplasată în Piaţa Revoluţiei pentru că nu există reglementări urbanistice.


Suma i se pare lui Florin Codre "mult mai mică" decât valoarea pe care o va avea statuia. "Mă plătesc mult mai prost decât este plătit un fotbalist. Nu ştie nimeni că fosta statuie a lui Mestrovici a costat echivalentul a cam 40 de milioane de dolari în prezent", a spus Florin Codre.

El a precizat că statuia va fi amplasată acolo "unde vrea el". "Va fi amplasată bine şi unde se cuvine, exact unde a fost şi statuia lui Mestrovici", a precizat sculptorul.
Mediafax
          

×
Subiecte în articol: romania florin codre statuia