x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hotomanie verde

Hotomanie verde

06 Noi 2004   •   00:00

BISTRITA - Prin grija inspectiei silvice, 80 de vagoane de lemn au fost "topite"

Primarul localitatii Rebrisoara, un sat de munte din judetul Bistrita-Nasaud, impreuna cu un consilier judetean, sef de ocol silvic, rad voiniceste padurile patriei. In acest timp, autoritatile tin aprinsa lumanarea, pentru ca jaful sa fie mai clar, mai curat, mai avantajos pentru toata lumea.
FILIP TUDORACHE

INTAMPLARE. Istrate Stetco, sef in Inspectoratul Silvic Bistrita, este fost coleg de facultate cu Muresan
Ceea ce este cu adevarat infricosator este nivelul la care s-a ajuns. Nu 10, nu 15 copaci, nu doua tiruri, ci 80 de vagoane de cherestea, buna de exportat. Daca este sa fie tun, apoi sa fie unul de calibru!

Judetul Bistrita-Nasaud nu are doar echipa de fotbal in Divizia A. Ci si o groaza de paduri. Stapan peste o parte dintre padurile bistritenilor este consilierul judetean PSD Mihail Muresan, seful Ocolului Silvic privat Somes-Tibles. Intamplarea face ca ocolul silvic sa fie plasat in apropierea comunei Rebrisoara, condusa de Nicolae Bodiu, evident, primar PSD. Tot intamplator, Istrate Stetco, seful Corpului de control al Inspectoratului Teritorial de Control Silvic si Cinegetic Bistrita-Nasaud, este fost coleg de facultate cu Muresan. Sa vedem cum se desfasoara un control de rutina la ocolulul silvic condus de Muresan daca sunt suspiciuni de fraudare a unei licitatii.

COMEDIA. La data de 25 octombrie, Ocolul Silvic Somes-Tibles a organizat o licitatie pentru masa lemnoasa. In joc erau 3.100 de metri cubi de material lemnos, circa 80 de vagoane, la o valoare de peste 7 miliarde de lei. Pentru a da un aer de legalitate, ocolul silvic a publicat anuntul de licitatie intr-un ziar local. La o zi de la desfasurarea licitatiei, inspectorul de politie Ilie Harapascu si inginerul silvic Viorel Pop s-au deplasat la Rebisoara, in urma unor sesizari, pentru a verifica modul in care s-a facut licitatia. Aici, cei doi au fost luati in raspar, purtati cateva ore bune pe munti si vai pana ce inspectorul de politie Ilie Harapascu, satul de comedie, i-a spus silvicultorului ca ar fi bine sa se retraga, pentru ca secretara ocolului si seful pazei Danut Ienciu isi bat joc de ei. Pop a continuat insa teatrul. Seful de ocol, Mihail Muresan, a fost de negasit, administratorii societatilor care au castigat licitatia s-au topit ca din senin, iar portile firmelor au fost ferecate, ca si cum cineva extrem de serviabil i-ar fi anuntat pe cei implicati ca ar fi bine sa spele putina. Inginerul Pop a incheiat constiincios nota de constatare dupa ce s-a sfatuit cu secretara sefului de ocol, consilierul judetean Muresan, viitor sef al Directiei Silvice Bistrita - nu te poti pune rau cu viitorul sef! Din cauza ca politistul nu s-a dat batut, in nota de control s-a precizat negru pe alb ca in curtile societatilor era depozitat material lemnos proaspat taiat (la nici o zi de la licitatie) si ca seful pazei Ienciu nu stie nimic in legatura cu licitatia, nici locul de unde s-au taiat copacii si nici ce cantitate (vezi facsimil). Documentele si informatiile despre licitatie se aflau la seful de ocol Muresan, care si-a inchis telefonul mobil si s-a dat la fund.

SMECHERIA. Conform notei de constatare, licitatia a fost castigata de societatile Bradolact, Edera si Dimex Company 2000. Unul dintre brigadierii silvici care-si fac veacul prin zona Nasaud este si Mihai Buhai, posesor de jeep si vila de stab. La dosarul de licitatie - vazut, citit si transcris de sursele noastre - in dreptul societatii Edera se afla o imputernicire notariala, prin care administratorul din acte al firmei, Viorel Tirlisan, ii permitea unei anumite Elisabeta Buhai sa se ocupe de adminstrarea de facto a societatii. Elisabeta este sotia brigadierului. Lupul, paznic la oi. Cealalta societate, Bradolact, apartine celor doi fii ai primarului Nicolae Bodiu din Rebrisoara. Cosmin Bodiu este student in anul IV la Facultatea de Silvicultura din Oradea si angajat cu jumatate de norma la Ocolul Silvic Somes-Tibles. Fratele sau, Marius, este… padurar. Acesti oameni iubesc padurea atat de tare, incat le vine sa o taie. In final, societatea Dimex Company 2000, care nici macar nu a fost verificata de inginerul silvic Pop, trimis in control pe motiv ca il cunoaste pe patron (!), apartine unui anume Niculai Scurtu. Acest Scurtu are apetit pentru a face profit din lemn.

Conform surselor din Directia Silvica Bistrita, firma acestuia este client obisnuit al licitatiilor din zona Nasaud. Aceleasi surse ne-au mai informat ca bursa spagii la licitatiile silvice se-nvarte undeva intre 150 si 200 de mii de lei per metru cub. Recent, acelasi primar Bodiu si-a cumparat din salariu (sic!) trei masini de transport material lemons (TAF-uri), achitand contravaloarea lor cu banii jos. Dupa controlul din 29 octombrie, apele pareau ca se vor calma. A fost necesar ca un memoriu sa ajunga pe masa ministrului Ionel Blanculescu si a secretarului de stat in Ministerul Agriculturii Adam Craciun pentru ca sa se smulga "musamaua" deasupra celor 80 de vagoane de lemn. Zilele acestea, echipe de politisti si inspectori silvici cauta sa descoase itele povestii.

FURT
Suprafata impadurita a Romaniei s-a injumatatit in ultimul secol. Taierile necontrolate, furtul organizat din paduri si dezinteresul institutiilor au facut ca padurile sa se topeasca in ultimii 15 ani intr-un ritm ametitor. O statistica recenta precizeaza ca sunt necesare peste 600 de milioane de euro pentru a reimpaduri suprafetele defrisate. Tot statistic, Romania ocupa locul 13 in Europa privind gradul de impadurire, cu o suprafata de 6,2 milioane de hectare. Ministerul Agriculturii a recunoscut recent ca o cauza importanta a reducerii suprafetelor impadurite o constituie taierile abuzive si necontrolate.
×
Subiecte în articol: observator mureşan silvic