x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iacobov s-a exilat la Viena

Iacobov s-a exilat la Viena

de Violeta Fotache    |    14 Noi 2005   •   00:00
Iacobov s-a exilat la Viena

Trimis in judecata pentru spalare de bani, Corneliu Iacobov isi petrece zilele acestea la Viena, potrivit unor surse din mediul de afaceri. Adica acolo unde, in urma cu cinci ani, cot la cot cu alti afaceristi, el a creat extensia vieneza a rafinariei romanesti.

Proaspat trimis in judecata pentru spalare de bani prin RAFO Onesti, Corneliu Iacobov isi petrece zilele acestea la Viena, potrivit unor surse din mediul de afaceri. Fara nici o interdictie pe numele lui, omul de afaceri "s-a refugiat" in capitala austriaca, probabil in asteptarea inceperii procesului sau, din 28 noiembrie, la Tribunalul Bucuresti.

Drumul afaceristului la Viena nu e de mirare, stiut fiind ca acolo a avut in urma cu cativa ani "cartierul general", in chiar inima Bursei vieneze. Unde Iacobov a infiintat, alaturi de alte cateva nume importante ca si contributie la gaurile date economiei romanesti, firma RAFO GmbH. Se intampla la 20 noiembrie 2000, la doar o saptamana dupa ce se anuntase castigarea alegerilor parlamentare de catre PSD si inainte chiar ca Iacobov sa devina actionar majoritar la rafinaria RAFO Onesti.

FIRELE DE LA VIENA. Teodor Caramizaru este nimeni altul decat directorul general al SC Electrocarbon SA Slatina, firma ale carei actiuni au fost vandute mascat de gasca lui Iacobov. Caramizaru este cercetat in doua dosare penale pentru marturie mincinoasa, inselaciune, fals, uz de fals si abuz in serviciu. Bogdan Iuliu Dumitrescu a fost director al Bancii Unirea si a avut de-a face cu prabusirea ei. Levente Solyom a fost presedintele RAFO GmbH, numele lui fiind legat de un imprumut luat de la Bancorex-ul lui Temesan. Toader Gaureanu, "subalternul" lui Iacobov, administratorul RAFO Onesti, a fost mai intai director general al RAFO GmbH. Acum este coinculpat.

CARTIER GENERAL. Casa lui Levente Solyom din Viena, presedintele defunctei Rafo GmbH

REPREZENTANTUL STATULUI. Un alt actionar al RAFO GmbH, Marin Marin, a fost seful APAPS Bacau, adica reprezentantul statului roman in momentul privatizarii RAFO, ocazie cu care "statul" a decis practic stergerea unor datorii si penalitati la bugetul statului de peste 3.000 de miliarde de lei. El a ocupat in perioada 2000-2002 functia de director general adjunct la SC Vradicor Financiar Grup SA, principala firma a lui Iacobov. Ulterior el a fost transferat la RAFO Onesti, unde i s-a creat un post special: director general adjunct de management. Sub managementul lui, RAFO Onesti, a acumulat, post-privatizare, datorii la bugetul de stat de 7.972.046.947.497 lei, iar rafinaria a fost pagubita cu peste 224 miliarde de lei. Dumitru Chealfa este administrator la SC Domexim SRL Comanesti si la SC Metal Invest SA Comanesti. Martor in dosarul RAFO. Datoriile acumulate in patrimoniul rafinariei pana in ianuarie 2003, fata de aceste doua firme, precum si fata de firma VRADICOR au fost transferate catre Rafinaria Darmanesti SA, societate care a fost declarata in faliment imediat dupa incheierea acestor tranzactii.

CONTRACT
"Eu vin rar in Bacau, m-am mutat in Bucuresti, pentru ca trebuie sa ma duc la audieri la Parchet. Puteti lua insa legatura cu mine prin sefa mea de cabinet"
Corneliu Iacobov acum o luna

PERSONAJE
Eugen Poenaru, fost director al Rafinariei Darmanesti si finul lui Iacobov, figureaza in rechizitoriul Parchetului drept reprezentant al "Consortiului Canyon Servicos LDA si SC Imperial Oil SA", patronat de nas. Un alt personaj, de data asta celebru, cu care a fost asociat intotdeauna Iacobov, cel putin in mediile de afaceri bacauane, este Viorel Hrebenciuc. Nici unul, nici altul nu au negat relatia apropiata, dar ambii au sustinut cu inversunare ca nu este nimic altceva decat o relatie de prietenie, nicidecum una de afaceri. Alti apropiati: Octavian Angheluta, fost director economic al Rafinariei Darmanesti, Florin Camara, unul dintre oamenii de afaceri din zona despre care se stie ca are unul dintre copii botezati de Adrian Nastase.

Marire si decadere


FARADELEGE. Corneliu Iacobov, magnat al petrolului, si-a facut avere incalcand o multime de legi
Desi si-a declarat cartierul general la Bucuresti, din cauza de "audieri la parchet", in ultima perioada, Corneliu Iacobov pastreaza o discretie mare asupra prezentei sale, acompaniate sau nu, intr-un loc sau altul.

FEMEIA. Se pare ca Iacobov s-a mutat in Bucuresti impreuna cu Coculeana Palosanu, femeia pentru care a renuntat la sotia sa, Geanina. Ultimele zvonuri, neconfirmate oficial de nimeni, spun ca el s-ar fi casatorit cu Coculeana in Penitenciarul Rahova, in vara, cand era arestat preventiv in dosarul RAFO.

APROPIATII. In general, prietenii lui Corneliu Iacobov i-au fost si parteneri de afaceri. Cel putin la inceput, imediat dupa 1998, an in care s-a intors din "exilul" autoimpus in strainatate dupa ce a izbucnit scandalul de la FPP II Moldova. In timp, cel putin trei dintre fostii sai parteneri de afaceri s-au delimitat de el, fie fatis, cu scandal, fie discret, iar la opinia publica au ajuns doar zvonuri vagi despre aceste "divorturi". Printre cei care s-au despartit discret de Iacobov se numara Vasile Ciobanu, patronul fimei Sil Prodinvest, cel care a finantat aproape in totalitate afacerile demarate de Vradicor Financiar Group, societatea prin care si-a inceput afacerile de anvergura Corneliu Iacobov. Cel de-al doilea este Gheorghe Chealfa, patronul firmei Metal Invest, unul dintre cei mai potenti si mai discreti oameni de afaceri din zona.

DIVORT CU ZGOMOT. Un alt fost partener de afaceri a lui Iacobov, Ion Vrinceanu. Acesta a devoalat public spalarea de bani si evaziunea fiscala comise prin firmele lui Iacobov in favoarea PSD. El a vorbit de infiintarea firmei Vradicor. Firma ii avea ca asociati pe Corneliu Iacobov, Andrei Serban si Ion Vrinceanu, cu cate 25% actiuni, pe Mihai Rusu, 10% din capitalul social, fostul senator PSD, avocatul Emilian Prichici, cu 8%. Cornelia Muresanu, Ana Costras si Cora Gabriela Nistor (sora lui Iacobov) aveau si ele actiuni. Aceasta este firma-mama, de la care s-a extins apoi Iacobov in alte zeci de firme intr-atat incat el a ajuns unul dintre cei mai puternici oameni din Romania. Cel putin aparent: detinea doua rafinarii in Bacau, un hotel de cinci stele in Mamaia, un hotel in Onesti, unul in Bucuresti si altul in Bacau, si a patruns in aproape toate sectoarele de activitate din turism si petrol. Declinul lui a inceput in 2003. (Mirela Romanet)
×
Subiecte în articol: observator general afaceri cornel rafo iacobov