x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la 1 ianuarie 2013, cresc taxele şi impozitele locale. Cât vei plăti în plus pentru o maşină, o casă sau un teren

De la 1 ianuarie 2013, cresc taxele şi impozitele locale. Cât vei plăti în plus pentru o maşină, o casă sau un teren

03 Oct 2012   •   15:00
De la 1 ianuarie 2013, cresc taxele şi impozitele locale. Cât vei plăti în plus pentru o maşină, o casă sau un teren
Sursa foto: Intact Images

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de hotărâre potrivit căruia, de la 1 ianuarie 2013, impozitele pe cladiri, terenuri şi mijloacele de transport vor creşte cu 16,05%. Cu acelaşi procent vor creşte şi amenzile şi orice alte taxe şi impozite locale sau taxe asimilate acestora.

Creşterea a rezultat prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor, care se realizează conform legii din 3 în 3 ani. Potrivit art. 292  din Codul Fiscal, "în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o data la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare".

Ministerul Finanţelor preconizează că prin această indexare veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane lei.

Vezi Hotărârea privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013


În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.

Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.

Majorarea se va aplica şi în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare şi vehicule grele, impozitele nu au fost indexate întrucât de la data adoptării lor au trecut mai puţin de trei ani, valorile rămânând astfel neschimbate.

Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

Proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice locale vor completa, modifica sau abroga hotărârile adoptate privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013 în termen de 45 de zile de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial.

Totodată, de la 1 ianuarie 2013 se va abroga Hotărârea Guvernului din anul 2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010.



×
Subiecte în articol: taxe impozite