x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ianuarie fierbinte pentru justiţie. Sunt aşteptate decizii definitive în dosare grele, dar şi raportul MCV

Ianuarie fierbinte pentru justiţie. Sunt aşteptate decizii definitive în dosare grele, dar şi raportul MCV

de Gabriela Ştefan    |    05 Ian 2014   •   15:23
Ianuarie fierbinte pentru justiţie. Sunt aşteptate decizii definitive în dosare grele, dar şi raportul MCV

Ianuarie 2014 se anunţă o lună “fierbinte” pentru justiţie: sunt aşteptate sentinţe definitive în câteva dosare de interes public, se va alege o nouă conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi, în fine, la sfârşitul lunii, Comisia Europeană va da publicităţii un nou raport privind progresele înregistrate de România în domeniul reformei judiciare şi al luptei împotriva corupţiei.
Pe 6 ianuarie, prima zi lucrătoare a noului an, este aşteptată pronunţarea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deciziei definitive în ultimul proces în curs al fostului premier Adrian Năstase. Este vorba de dosarul cunoscut sub numele de “Zambaccian”, în care Adrian Năstase a fost achitat de către instanţa de fond pentru luare de mită, dar a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de şantaj.
În acelaşi dosar au fost trimise în judecată şi soţia fostului premier, Dana Năstase, precum şi Irina Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Cele două au fost condamnate la trei ani de închisoare cu suspendare (Dana Năstase) şi, respectiv trei ani de închisoare cu executare (Irina Jianu).
Pe 7 ianuarie, Înalta Curte urmează să pronunţe o decizie definitivă în dosarul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat de instanţa de fond la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul “Transformatorul”.
În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a fixat termen pentru pronunţarea în dosarul medicului Şerban Brădişteanu, care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi luare de mită, în legătură achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare. Iniţial, Tribunalul Bucureşti a dispus achitarea doctorului Brădişteanu, dar – în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti – cauza a fost trimisă spre rejudecare.
În fine, tot pe data de 7 ianuarie, Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi va decide dacă deputatul Gheorghe Coman va fi sau nu arestat. În cazul acestuia, instanţa de fond a decis să fie cercetat în stare de libertate, dar procurorii au făcut recurs. Deputatul este acuzat de DNA de folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. 


Noi şefi la CSM şi alt raport MCV

Luna ianuarie mai aduce încă două momente importante pentru sistemul judiciar. Astfel, pe data de 6 ianuarie, va fi aleasă noua conducere a CSM, respectiv preşedintele şi vicepreşedintele care vor gestiona pentru un an de zile problemele sistemului judiciar. Surse din cadrul CSM au precizat pentru Jurnalul Naţional că pentru funcţia de preşedinte al CSM şi-a anunţat intenţia de a candida actualul vicepreşedinte, judecătorul Adrian Bordea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceleaşi surse au mai precizat că pentru funcţia de vicepreşedinte cea mai probabilă candidatură este cea a procurorului George Muscalu din cadrul DIICOT.
De asemenea, la sfârşitul lunii ianuarie, va fi făcut public raportul Comisiei Europene referitor la progresele înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei anticorupţie. Raportul va analiza practic tot ceea ce s-a întâmplat în ultimul an de zile, inclusiv măsurile luate de puterea politică şi care privesc sistemul judiciar.
 

×