x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IARNĂ ADEVĂRATĂ/Cod galben de ninsori şi vânt în sud şi sud-est

IARNĂ ADEVĂRATĂ/Cod galben de ninsori şi vânt în sud şi sud-est

de Dan Panaitescu    |    20 Feb 2009   •   00:00

Ieri-dimineaţă la ora 9:00, Administraţia Naţională de Meteorologie a lansat o atenţionare de cod galben care vizează nouă judeţe din sudul ţării şi municipiul Bucureşti. Este vorba de judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa.



Până mâine, în sudul şi sud-estul ţării, vântul se va intensifica treptat (viteza acestuia va ajunge până la 70-80 km/h) şi vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, apoi doar ninsoare, seara. În Mehedinţi, Dolj şi Olt, vântul şi ninsoarea îşi vor diminua intensitatea, iar în Constanţa precipitaţiile vor începe în această dimineaţă. În Bucureşti va mai ninge temporar, iar în week-end, temperaturile nu vor depăşi valoarea de 4°C. Vor mai fi şi intensificări ale vântului ce vor accentua senzaţia de frig.


Harta judetelor afectate de valul de ninsori (marcate cu galben)



Vremea probabilă 20 februarie 2009

În Maramureş, nordul Crişanei şi în nord-vestul Transilvaniei, în prezenţa unui strat de zăpadă destul de consistent, prin degajarea cerului, ieri dimineaţă a fost ger. Cele mai scăzute valori minime de temperatură au fost de –18°C şi s-au înregistrat la Satu Mare şi Supuru de Jos.

Pe parcursul zilei, iarna a revenit în forţă, inclusiv în Bucureşti, unde a fost primul episod de iarnă adevărată de când a început sezonul rece, un episod cu ninsoare şi vânt. La sud de Bucureşti, în sudul Olteniei şi al Munteniei au predominat ploile, iar în restul acestor zone au fost mai ales ninsori. Tot ninsori au mai fost în Banat, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei şi la munte, unde stratul de zăpadă a continuat să crească. Iarna va mai fi prezentă în ţara noastră în regiunile centrale, sudice şi de răsărit, la deal şi la munte, dar şi în restul teritoriului. Va mai ninge din când în când slab cantitativ şi pe arii destul de restrânse. Vântul va sufla tare şi în rafale, astăzi în sudul Olteniei, în Muntenia, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei, iar mâine, odată cu schimbarea direcţiei acestuia dinspre nord către sud, intensificările de vânt vor mai persista în extremitatea de răsărit. Temperatura aerului va continua să scadă în toate regiunile. La munte, maximele şi minimele vor fi negative, iar vântul va bate cu mai multă putere în zonele foarte înalte. Zăpada este apoasă deocamdată şi există pericol de avalanşe, iar când temperatura va mai scădea, la suprafaţă se va forma şi pojghiţă de gheaţă.
• meteorolog Romica Jurca

BUCUREŞTI


Centru: max.: 4°C min.: –2°C
Periferie: max.: 3°C min.: –3°C

Azi (vineri):
Cerul va fi noros, temporar va ninge, iar vântul va mai avea intensificări în cursul zilei. Presiunea atmosferică va creşte accentuat.

Mâine (sâmbătă):
Cerul va fi mai mult noros şi trecător va ninge slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilă. Maxima: 4°C; minima: –4°C.

Poimâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros şi îndeosebi în prima parte a zilei trecător va ninge slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va creşte. Maxima: 4°C; minima: –4°C.

LA MUNTE


Azi (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi va ninge pe arii extinse, exceptând Carpaţii Occidentali, unde înnorările vor fi temporare şi izolat, îndeosebi noaptea va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări îndeosebi în zona Carpaţilor de Curbură, unde poate fi depăşită viteza de 70-80 km/h. Temperatura aerului va avea valori uşor mai scăzute faţă de cele din intervalul anterior. Spre dimineaţă, pe văi şi în depresiuni, izolat vor fi condiţii de ceaţă.

Mâine (sâmbătă):

Cerul va fi mai mult noros şi pe arii restrânse va mai ninge, în general slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.

Poimâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros şi pe arii restânse va mai ninge în general slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară scădere.


METEO EXTREM


Codul galben pentru ninsoare nu este prezent doar în ţara noastră, acesta acoperind şi ariile Spaniei şi Franţei, pe când Germania are o atenţionare de cod galben pentru avalanşă. Nici Norvegia nici Finlanda nu se abat de la "regulă", şi aici înregistrându-se ninsori abundente. Italia este ţara cea mai afectată, aici fiind prezent codul galben pentru ninsoare şi cel portocaliu pentru vânt.

×
Subiecte în articol: vantul ninge meteo