x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: Doi medici acuzaţi că au luat mită de la zeci de studenţi - condamnaţi în primă instanţă la închisoare cu suspendare

Iaşi: Doi medici acuzaţi că au luat mită de la zeci de studenţi - condamnaţi în primă instanţă la închisoare cu suspendare

12 Iul 2019   •   20:30
Iaşi: Doi medici acuzaţi că au luat mită de la zeci de studenţi - condamnaţi în primă instanţă la închisoare cu suspendare
Sursa foto: Kuzma/Getty Images/iStockphoto

Doi medici din Iaşi acuzaţi de procurii anticorupţie că au luat mită de la zeci de studenţi pentru promovarea examenelor au fost condamnaţi, vineri, la închisoare cu suspendare, însă sentinţele nu sunt definitive.

Carmen-Mihaela Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" la data faptelor, a fost condamnată de Tribunalul Iaşi la 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, precum şi la pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.

În acelaşi dosar a fost condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi soţul primei inculpate, Gheorghe Dorobăţ, la data faptelor profesor universitar, şeful Catedrei de anestezie generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi şi şef al secţiei ATI din Spitalul Clinic de Urgenţă "Nicolae Oblu".

Instanţa a dispus, totodată, confiscarea unor sume de bani, precum şi distrugerea parţială a unor înscrisuri falsificate - carnete de student.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Iaşi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pe 13 martie 2015, Carmen-Mihaela Dorobăţ pentru infracţiunile de luare de mită şi complicitate la luare de mită, ambele săvârşite în formă continuată, iar Gheorghe Dorobăţ pentru luare de mită şi fals intelectual, de asemenea în formă continuată.

DNA informa atunci, printr-un comunicat de presă, că în lunile iunie - iulie 2014, Carmen Dorobăţ, la diferite intervale de timp, în perioada de examinare la materia "Boli Infecţioase", a pretins implicit şi primit în mod direct suma totală de 5.700 euro de la 57 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi - anul 2 de studii.

"Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practică şi teoretică ale examenului respectiv şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9, în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective", se menţiona în comunicat.

Procurorii susţineau că, în perioada 6 - 30 ianuarie 2015, Gheorghe Dorobăţ, la diferite intervale de timp, a pretins şi primit indirect, prin intermediul inculpatei Dorobăţ, suma totală de 6.700 euro de la 67 studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din UMF Iaşi - anul 3 de studii (sau care au susţinut examenul în vederea echivalării studiilor, urmare a transferului acestora de la altă universitate de medicină).

"Aceşti bani au fost pretinşi şi primiţi de către inculpat pentru a-i promova pe aceştia la probele practică şi teoretică ale examenului de la materia "Anestezie Generală" şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9 fără a ţine seama de calificativele acordate pe baza evaluării obiective. Suma de bani a fost remisă inculpatei Carmen Dorobăţ, în mod direct, de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), la cabinetul de lucru al inculpatei aflat la parterul pavilionului 3 din incinta Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi", precizau procurorii.

DNA mai menţiona că, în aceeaşi perioadă, Gheorghe Dorobăţ a completat şi asumat, prin semnătură, date nereale în carnetele a 6 studenţi, în sensul că a menţionat nota obţinută de fiecare dintre aceştia la materia "Anestezie Generală. Sedare" (media finală), deşi, pe de o parte, aceştia nu susţinuseră proba teoretică, iar pe de altă parte, din evaluarea făcută de către inculpat a tezelor olografe, a rezultat că persoanele examinate obţinuseră în realitate note mult mai mici.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei totale de 12.400 euro, ridicată cu ocazia constatării infracţiunii flagrante şi a percheziţiei efectuate la domiciliul inculpaţilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iasi mita medici