x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iasi - Se iau legal ...

Iasi - Se iau legal ...

de Ionela Gavriliu    |    21 Ian 2007   •   00:00
Iasi  -  Se iau legal ...

Legea prin care cei aflati la prima casatorie primesc din partea statu- lui 200 de euro i-a pus pe jar pe romii din Ciurea, judetul Iasi.

Peste 30 de cupluri de romi, la Starea Civila. Legea prin care cei aflati la prima casatorie primesc din partea statului 200 de euro i-a pus pe jar pe romii din Ciurea, judetul Iasi. Peste 30 de cupluri de romi din clanul Stanescu, din satul Zanea, trec in acest sfarsit de saptamana pe la Starea Civila.

Romii din Zanea sunt condusi de doua bulibase: Colea si Ferdinand. Cel dintai asista la oficiere si zice ca e buna legea asta noua alaturi de cea veche tiganeasca. Colea nu este casatorit civil si-l intreaba pe primar discret de ce ar avea nevoie ca sa intre in rand cu lumea. "Buletinele, analizele sa vedem daca mai esti potent si daca mai e nevasta virgina", glumeste primarul intre doua casatorii.

Aplauze galagioase. Bulibasa asculta cu luare aminte ce obligatii isi asuma oamenii care ajung in fata primarului. La partea cu "femeia si barbatul se bucura de drepturi egale" da din mana dezaprobator, dar se abtine. Perechile se invart prin fata primarului si a ofiterului de Stare Civila, se pupa cu primarul si ii zic nas, promitandu-i o caldare din aur daca ii cununa si la biserica. Zarva creste cu fiecare noua pereche, primarul raguseste, ofiterul de stare civila dracuie nervos cand o femeie ii spune sa nu o uite si pe ea cu maritatu’, ca chiar are nevoie de bani.

Cel mai tanar cuplu il formeaza Nina de 16 ani si Cristinel. Nina asista intai la nunta parintilor, apoi se ia si ea cu Cristinel in aplauzele adunarii galagioase. Azi va veni la Starea Civila cel mai in varsta cuplu din Zanea, Iorgu (73 de ani) si Virginica Stanescu (65 de ani) care au 50 de ani de convietuire in legea tiganeasca. In ziarul de maine puteti citi cu lux de amanunte cum au sarbatorit romii din Ciurea dupa ce si-au unit destinele in fata legii.

×
Subiecte în articol: observator