x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: Sute de credincioşi, prezenţi în momentul aducerii icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Sanctuarul din Cacica

Iaşi: Sute de credincioşi, prezenţi în momentul aducerii icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Sanctuarul din Cacica

21 Mai 2019   •   21:30
Iaşi: Sute de credincioşi, prezenţi în momentul aducerii icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Sanctuarul din Cacica

Sute de persoane au venit la Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioara Maria, Regină" pentru a asista la momentul aducerii icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Sanctuarul din Cacica şi la slujba specială oficiată cu acest prilej.

Icoana Sfintei Maria din Cacica va rămâne aici până pe 1 iunie, ziua venirii Papei Francisc la Iaşi.

"Să mergem împreună. Aceasta este chemarea Sfântului Părinte şi vreau să spun că aceasta este chemarea Preacuratei Fecioare Maria. Oriunde. Iată, acum, în acest moment, Maica Domnului ne invită să stăm în jurul ei şi unul lângă altul. Trebuie să ştim, să nu uităm să mărturisim prin viaţa noastră că noi toţi suntem fiii aceluiaşi părinte ceresc şi toţi suntem mântuiţi de acelaşi Isus Cristos. Nu numai câţiva, nu numai unii, nu numai catolicii sau protestanţii, ortodocşi. Toţi suntem mântuiţi de Isus Cristos şi vrednici de a fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu. Creştini care îmbrăcăm o haină sau alta, Maica Domnului este aceeaşi pentru noi toţi. De aceea ne bucurăm că icoana a venit la noi încă o dată. (...) Ea este aici ca împreună să mergem, după dorinţa Sfântului Părinte, spre acelaşi Isus. (...) Spunem tuturor: nu uitaţi că Maica Domnului ne iubeşte. Iubeşte în mod deosebit ţara noastră pentru că ţara noastră are un cult special pentru Sfânta Maria şi de aceea e numită şi Grădina Maicii Domnului ", le-a spus jurnaliştilor episcopul Episcopiei Romano Catolice Iaşi, Petru Gherghel.

El a decis ca începând de miercuri în toate parohiile din Dieceza de Iaşi, timp de nouă zile, să se celebreze o novenă specială dedicată Maicii Domnului de la Cacica.

Potrivit episcopului Petru Gherghel, în ziua de 1 iunie, înainte de sosirea Papei Francisc la Iaşi, icoana va fi dusă în procesiune de la Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioara Maria, Regină" la scena amenajată în faţa Palatului Culturii. În faţa acestei icoane, Papa Francisc va rosti o rugăciune special pregătită pentru acest moment.

"Sfântul Părinte va oferi o floare Maicii Domnului, va asista la întâlnirea tinerilor cu pelerinii, la urmă Papa va rosti o rugăciune specială de încredinţare a noastră grijii Maicii Domnului. În termenii noştri s-ar numi o consacrare, o consfinţire în care îi va include pe toţi tinerii, toate familiile, fără a exclude pe nimeni", a declarat presei episcopul Petru Gherghel.

Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu aproximativ 210 ani.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică. Este vorba despre "Madona Neagră" (Czarna Madonna) de la Czestochowa, Polonia. Până în prezent, ea a fost vizitată şi văzută de mii de pelerini din ţară şi din străinătate, în sanctuarul internaţional de la Cacica, din inima Bucovinei.

Icoana o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ţinându-l în braţe pe pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit, lăsând să se vadă feţele şi palmele lui Isus şi ale Maicii Domnului. Maria şi Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, sugerând îndemnul ei evanghelic: "Faceţi tot ce vă va spune!". În mâna stângă, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar mâna dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare.

AGERPRES

×