x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Înaltpreasfinţitul Teofan mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

Înaltpreasfinţitul Teofan mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

06 Mar 2008   •   00:00
Înaltpreasfinţitul Teofan mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

Înaltpreasfinţitul Teofan a fost ales aseară de 32 de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, rămas vacant după ce, în 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al BOR. Pe numele lui de mirean Dumitru Savu

Înaltpreasfinţitul Teofan a fost ales aseară de 32 de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, rămas vacant după ce, în 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al BOR. Pe numele lui de mirean Dumitru Savu, ÎPS Teofan s-a născut la 19 octombrie 1959, în comuna Corbi, judeţul Argeş. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucureşti în 1984. În 2000 a fost desemnat arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei şi a fost decorat de Preşedinţie cu Ordinul pentru Merit “Mare Cruce”. (Violeta Fotache)

 

 

 

Record - Maxim istoric la barilul de petrol

Petrolul a atins ieri un nou record, de 104,56 dolari pe baril, pe bursele internaţionale. Creşterea cotaţiilor a survenit în urma scăderilor de stocuri la nivelul SUA, precum şi a tensiunilor politice dintre Columbia, pe de o parte, şi Ecuador şi Venezuela pe de altă parte, ultimii mari producători mondiali. În plus, recesiunea economică din SUA şi declinul dolarului au determinat oamenii de afaceri să investească în mărfuri şi resurse naturale. (D.I.)

 

 

 

Milioane de români, bolnavi incurabil

Aproximativ 4,5 milioane de români sunt afectaţi, personal sau prin membri de familie, de o boală incurabilă, care, la un moment dat în evoluţie, are nevoie de intervenţia unor servicii specializate, motiv pentru care ministrul Sănătăţii a decis elaborarea unui plan naţional de servicii paliative. Persoanele care suferă de boli incurabile au nevoie de intervenţia unor servicii pentru alinarea suferinţei fizice, suport social, emoţional sau spiritual, potrivit unui studiu realizat de IMAS Marketing & Polls pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.233 de oameni din mediul rural şi urban. Astfel, ministrul Sănătăţii a semnat un parteneriat cu Hospice Casa Speranţei şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer pentru realizarea planului naţional de paliaţie. (Mediafax)

 

 

 

S-au împărţit episcopiile!

Pentru scaunele vacante ale episcopiilor din ţară şi din străinătate, Sfântul Sinod al BOR a ales aseară şapte episcopi:  Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanul a fost ales episcop al Slatinei. Preasfinţitul arhiereu vicar Petroniu Sălăjanul a fost ales episcop al Sălajului. Preasfinţitul Visarion Răşinăreanu a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Preasfinţitul Siluan Marsilianul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române, a Europei Occidentale şi Meridionale, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române (EOR) a Italiei. Preacuviosul părinte arhimandrit Mihail Filimon a fost ales episcop al EOR pentru Australia şi Noua Zeelandă, iar Preacuviosul protosinghel Macarie Drăgoi a fost ales episcop al EOR pentru Europa de Nord. Preacuviosul părinte arhimandrit Timotei Lauran a fost ales episcop al EOR din Spania şi Portugalia. (V.F.)

 

 

GAZE - Naftogaz şi Gazprom au ajuns la un acord

Grupul rus Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz au ajuns la un acord în privinţa livrărilor de gaze naturale. Potrivit Reuters, Gazprom va reîncepe livrările de gaze naturale către Ucraina, iar Naftogaz va relua la capacitate maximă tranzitul de gaze către UE. Naftogaz anunţase că a decis să reţină 60 de milioane de metri cubi din gazele ruseşti destinate Europei pentru a compensa reducerea cu 50% a livrărilor de gaze către Ucraina. (D.I.)

 

 

BUCUREŞTI - Amant “înarmat” cu SIDA

Dereseu, un interlop din Clanul Caranilor, pe numele lui real Gheorghe Dan, riscă să primească maximum 15 ani de închisoare după ce a îmbolnăvit cu bună ştiinţă mai multe femei cărora le-a transmis virusul care provoacă SIDA. La identificarea lui Dereseu s-a ajuns întâmplător, după ce procurorii au pornit de la un caz de crimă organizată. Potrivit procurorului de caz, Max Bălăşescu, individul ştia din 2003 că suferă de SIDA, timp în care anchetatorii presupun că individul a îmbolnăvit o mulţime de femei. Până acum trei femei au fost găsite seropozitive. Soţia lui Dereseu a scăpat însă. (V.F.)

 

 

 

POLO - Calificarea la JO se amână

Echipa naţională a României a pierdut aseară, la Oradea, scor 7-8 (2-3, 1-1, 1-0, 3-4), meciul susţinut în compania reprezentativei Greciei şi a ratat prima posibilitate de a se califica la JO de la Beijing. Echipa antrenată de Vlad Hagiu a rămas însă în cursa pentru calificarea la Olimpiadă, dar de pe poziţia secundă a grupei din care face parte. Ca să se califice în semifinale, România este obligată să învingă joi naţionala Kazahstanului, în ultimul meci al Grupei A a turneului de precalificare de la Oradea.

×
Subiecte în articol: observator ales episcop