x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎNCEPUTUL POLONEZ AL CĂDERII COMUNISMULUI ESTIC/Polonia nu a uitat

ÎNCEPUTUL POLONEZ AL CĂDERII COMUNISMULUI ESTIC/Polonia nu a uitat

de Eliza Dumitrescu    |    25 Ian 2009   •   00:00
ÎNCEPUTUL POLONEZ AL CĂDERII COMUNISMULUI ESTIC/Polonia nu a uitat

La începutul acestei săptămâni a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie a României, vernisajul expoziţiei de fotografie "Solidari cu România".



Realizată de Konrad Bialecki, Jan Kolodziejski şi Filip Lesniak în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, expoziţia este o rememorare în imagini a primelor momente de libertate de după Revoluţia din decembrie 1989. Expoziţia evocă momentele în care primul convoi internaţional cu ajutoare pătrundea în România, o dată cu primii vizitatori ai oraşelor noastre puternic marcate, dar libere, Bucureşti şi Timişoara. Scenele captate pe peliculă de fotoreporterii polonezi sunt emoţionante prin faptul că au surprins emoţiile necosmetizate, speranţa, bucuria, oboseala, tensiunea de pe chipurile oamenilor simpli care s-au aflat pe străzi în acele zile.

Cel care a condus convoiul cu ajutoare în decembrie 1989, Jan Kolodziejski, ne-a povestit că împreună cu cei patru însoţitori ai săi au făcut în perioada 30 decembrie 1989 - 2 ianuarie 1990, în jur de 500 de fotografii care acum se află arhivate în Polonia. Au aflat despre ceea ce se întâmpla în România din presă şi de la televizor. "Polonezii au fost foarte impresionaţi de ceea ce se întâmpla în ţara dumneavostră şi au reacţionat spontan. S-au bucurat de căderea regimului dar s-au gândit, văzând imaginile şocante, să se solidarizeze cu românii şi de aceea au început să aducă daruri, tot felul de ajutoare la Ambasada României din Polonia, cu scopul de a fi trimise revoluţionarilor. Am făcut rost de un camion în care am pus ajutoarele, apoi am mers la Ambasada României care ne-a tradus toate documentele şi astfel am avut posibilitatea să ajungem aici."

Convoiul polonez a ajuns la 30 decembrie în ţară: "Când am ajuns noi Revoluţia deja se încheiase." Primul popas important l-au făcut la Bucureşti unde au vizitat Televiziunea Română, spitale, au străbătut străzile, s-au minunat de clădirea Casei Poporului: "O construcţie masivă, de dimensiuni nemaiîntâlnite. Ceea ce am putut vedea erau urmările acestui eveniment îngrozitor: clădiri distruse, pe străzi locuri cu flori şi lumânări amenajate în memoria celor care au murit în acele zile tragice. Am vizitat în Bucureşti chiar şi un cimitir unde fuseseră săpate foarte multe gropi pentru cei căzuţi."

Expoziţia este însoţită de un album care conţine fotografii şi comentariul la cald al martorilor polonezi despre acel moment istoric de cotitură.

×
Subiecte în articol: observator