x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎNTREBARE FĂRĂ RĂSPUNS/De ce a murit acum doi ani Ionel Ciontu?

ÎNTREBARE FĂRĂ RĂSPUNS/De ce a murit acum doi ani Ionel Ciontu?

de Gabriela Mladin    |    10 Ian 2009   •   00:00

Liga Muncitorilor “Miron Cozma” a comemorat doi ani de la moartea fostului sindicalist Ionel Ciontu. Reprezentanţii ligii cer autorităţilor să stabilească adevărul în privinţa morţii acestuia.

"Pentru Ionel Ciontu condamnarea la închisoare s-a transformat în condamnare la moarte”, a spus preşedintele ligii, Constantin Creţan, cel care a fost şi el condamnat la închisoare, în acelaşi dosar cu Ciontu. Fostul sindicalist a decedat în Spitalul Penitenciarului Jilava la 11 ianuarie 2007, iar cauza morţii nu a fost elucidată niciodată. “Autorităţile române nu au făcut publice, nici măcar pentru familie, condiţiile şi motivele acestui deces”, a mai declarat preşedintele ligii. În urmă cu câţiva ani, cinci dintre liderii de sindicat din Valea Jiului şi Gorj au fost condamnaţi pentru complicitate la subminarea puterii de stat, în mineriada de la Costeşti, la câte cinci ani de închisoare. Dorin Loiş, Constantin Creţan, Vasile Lupu, Ionel Ciontu şi Romeo Beja au primit aceste condamnări în 2005. Romeo Beja a fost singurul care nu a efectuat o zi de închisoare, el părăsind graniţele ţării. Dintre ceilalţi sindicalişti, doar Ionel Ciontu nu s-a mai putut bucura de libertate, el decedând în spatele gratiilor. Ceilalţi şi-au ispăşit pedeapsa şi sunt acum liberi.

Familia lui Ciontu este cea care îşi doreşte cel mai mult să afle adevărul. Fiica cea mare, Adriana, spune că tatăl său îşi dorea să aibă un nepoţel: “A venit pe lume, din păcate, atunci când tatăl meu a decedat. Nu ştim care este cauza morţii, întrucât nimeni nu s-a obosit să ne-o spună. Ni s-a spus imediat după ce a murit că în maximum 45 de zile vom avea acasă un răspuns cu tot cu acte medicale, în care să ni se explice cauza morţii. Nici până în ziua de astăzi nu a venit acest răspuns. Suntem curioşi să vedem ce ne zic autorităţile, în condiţiile în care noi, familia, l-am vizitat cu două zile înainte de a deceda, în Penitenciarul Bârcea Mare, şi nu era bolnav. Nimeni nu ne-a spus că ar suferi de vreo boală. Viaţa fără tatăl nostru este foarte grea, a lăsat trei copii fără nici un ajutor şi pe mama, care de doi ani nu ştie decât să plângă”, a povestit Adriana Ciontu.

×
Subiecte în articol: observator ciontu