x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, manifestare religios-culturală la Biserica Icoanei din Bucureşti

“Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, manifestare religios-culturală la Biserica Icoanei din Bucureşti

de Luminita Ciobanu    |    06 Mar 2014   •   18:32

Biserica Icoanei din Capitală găzduieşte în zilele de 8 şi 9 martie 2014, odată cu Duminica Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Paşti), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a VII-a ediţie a manifestării religios-culturale  «  Icoana – fereastră spre Dumnezeu », eveniment organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria 2 Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2.

Prin urmare, vineri, 7 martie, la orele 11:00,  Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mânăstirea Hadâmbu (făcătoare de minuni), din judeţul Iaşi, va fi aşezată spre închinare la Biserica Icoanei din Bucureşti, unde va rămâne până luni, 10 martie 2014. Sâmbătă, 8 martie, după slujba Vecerniei (orele 17:00) oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanu, Episcop vicar patriarhal, va avea loc procesiunea Lumina Ortodoxiei (orele 18:30) în jurul parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, preoţii şi credincioşii vor purta lumânări aprinse şi vor cânta imnuri bisericeşti. Un detaşament de jandarmi în uniforme de gală va purta torţe aprinse.

Duminică, 9 martie, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica Icoanei de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, de la orele 13:30, va avea loc procesiunea « Icoana - fereastră spre Dumnezeu » în jurul parcului Icoanei, la sfârşitul căreia vor fi sfinţite icoanele purtate de credincioşi.

Din Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Hadâmbu – adusă la Biserica Icoanei în această procesiune religios-culturală- izvorăşte săptămânal mir, iar cei care s-au rugat cu credinţă au aflat har şi vindecare.

Icoana a fost zugrăvită în anul 1938 de preotul Octavian Zmău, din oraşul Roman şI a fost donată “Schitului din Dealul Mare”, cum mai este cunoscută Mănăstirea Hadâmbu, de către ieromonahul Iov Mazilu, egumenul schitului.

În perioada celor treizeci de ani de părăsire a lăcaşului monahal, icoana a stat închisă într-o ladă în Sfântul Altar. Abia în anul 1990 aceasta a fost aşezată în biserica mănăstirii, după noua sfinţire a acesteia.

Icoana a fost ferecată în argint de către meşterul Ion Contfas, din localitatea Târgu Neamţ. În seara de 22 ianuarie 2003, un incendiu puternic a izbucnit în Mănăstirea Hadâmbu. În urma focului, întreaga cladire s-a transformat în scrum, precum şi cărţile şi obiectele bisericeşti adăpostite în aceasta, iar paraclisierul a murit. Doar icoana Maicii Domnului, numită făcătoare de minuni, a scăpat neatinsă de flăcări, fără a fi protejată în vreun.

Icoana păstrată în Mănăstirea Hadambu o înfăţisează pe Maica Domnului cu Pruncul, într-un mod aparte, Pruncul fiind ţinut pe mâna dreaptă a Maicii Domnului, iar nu pe cea stângă, precum în toate celelalte icoane. Icoana de la Hadâmbu seamănă cu Icoana Maicii Domnului "Axion Estin", una dintre cele mai renumite şi iubite icoane din Biserica Ortodoxă, păstrată în Biserica Protaton, biserica centrală din Careia şi cea mai veche din întreg Sfantul Munte Athos.

În duminica Bobotezei anului 1992, pentru prima dată, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadâmbu a lăcrimat, iar mai apoi, în anul 1993, în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, din umărul drept al Maicii Domnului au curs trei picături mari de mir. În data de 22 februarie 1995 a curs mir din mitra Maicii Domnului, mir care a stat la vedere aproape doua săptămâni. În vara şi toamna anului 1998, icoana a vărsat mir din chipul Pruncului şi din veşmintele Maicii Domnului.


×