x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iliescu: Chinezii sunt oameni de cuvânt. Depinde de noi să ducem proiectele la capăt

Iliescu: Chinezii sunt oameni de cuvânt. Depinde de noi să ducem proiectele la capăt

28 Noi 2013   •   12:13
Iliescu: Chinezii sunt oameni de cuvânt. Depinde de noi să ducem proiectele la capăt
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

România trebuie să fie un partener serios în relația cu China, a declarat fostul președintele Ion Iliescu, afirmând despre chinezi că sunt oameni de cuvânt, care au reușit să-și atingă obiectivele datorită unei continuități a generațiilor politice, în timp ce proiectele din țara noastră au fost întrerupte de alternanțele la guvernare.

"Depinde de noi. Chinezii sunt oameni serioși. Ce și-au propus au făcut. Noi nu reușim să urmărim cu constanță și alternanțele la guvernare au cam întrerupt niște proiecte și programe care au fost lansate de-a lungul anilor. La chinezi, asemenea întreruperi n-au fost. A fost o continuitate între cele patru generații de conducători ai Chinei, dar a fost o constantă în urmărirea unor proiecte de interes important pentru China. Important este ca noi să fim parteneri serioși, pentru că sunt convins că ei sunt oameni serioși, oameni de cuvânt", a afirmat Iliescu, astăzi, la România TV.

Fostul președinte a apreciat că Executivul de la București a tratat vizita delegației din China cu seriozitate și că acum fiecare minister trebuie să se asigure că va duce la capăt proiectele convenite cu Beijingul.

"A fost o discuție în Guvern pentru a concretiza obiectivele acestui proiect comun cu China. Asta trebuie, să se stabilească misiuni concrete — și în domeniul energiei, continuarea investiției de la Cernavodă, și alte proiecte de acest fel. Și domeniul infrastructurii — cale ferată de înaltă viteză. Ei au avansat substanțial din acest punct de vedere. Sunt câteva proiecte importante pentru țară și pentru economia românească, care trebuie luate acum concret pe fiecare minister în parte și duse la capăt", consideră fostul președinte.

Ion Iliescu a adăugat că pentru România sunt importante toate proiectele discutate de oficialii români și chinezi, subliniind că partenerii asiatici ar trebui să investească în țara noastră și în agricultură și industria alimentară, domenii în care, crede fostul șef al statului, chinezii pot deveni parteneri importanți.

Iliescu a atras atenția că vizita premierului chinez, Li Keqiang, și a delegației sale nu a venit prea târziu pentru România, chiar dacă este prima a unui șef de guvern din China în ultimii 19 ani.

"Eu v-aș aminti că încă de la începutul anilor '90 am avut asemenea vizite reciproce. Eu am făcut o vizită în China și atunci era Jiang Zemin președintele Chinei, care a fost la noi în țară, Li Peng — premier, care mi-a fost coleg de facultate, e de aceeași meserie. Și a fost de atunci un semnal important de deschidere. Apoi a doua echipă care a apărut după aceștia (președinte — Hu Jintao, premier — Zhu Rongji — n.r.), prin anii 2000 am primit vizita președintelui Chinei. Deci, nu este niciun fel de întrerupere în aceste relații. Numai că acum China este altceva decât ce era în anii '90. A devenit o putere importantă", a mai arătat Ion Iliescu.

În general, vizita delegației chineze a fost una "substanțială" și un lucru "pozitiv", în linie cu tradiția dintre cele două țări, crede fostul președinte.

"Așa cum s-a văzut, este o vizită substanțială. Pe de o parte, este pe linia unei tradiții pe care am statornicit-o de-a lungul vremii în relațiile noastre cu China. China a devenit o mare putere, este cea mai mare țară, cea mai populată țară a lumii, dar acum este și o putere economică. Așa încât această vizită și elementele de substanță care s-au stabilit cu prilejul vizitei mai ales pe linia economică sunt de importanță majoră pentru noi. Și consolidează o tradiție, pe de o parte, și este o deschidere foarte importantă în relația cu o țară care joacă un rol din ce în ce mai mare în economia mondială și în politica mondială. Așa încât, este un lucru pozitiv", a apreciat fostul președinte.

El a reiterat afirmația premierului Victor Ponta, conform căreia sosirea premierului Chinei la București este un alt moment istoric după intrarea României în NATO și UE.

"Are dreptate. Nu este un lucru oarecare. Vine și consolidează o relație pentru care toată lumea manifestă interes. China a devenit realmente o putere semnificativă, este a doua putere economică mondială, care a cunoscut niște progrese impresionante în dezvoltarea economică, pe toate planurile. Și acum, pe plan internațional, devine un actor foarte important. După cum vedeți, toată lumea manifestă interes. Și Statele Unite, și Europa, și statele mari ale lumii. Adică este o țară care joacă pe toate planurile un rol din ce în ce mai important. Iar pentru noi este o relație utilă și necesară", a mai declarat Ion Iliescu.

×