x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Îmbătrâneşte ţara: 1 milion de români au peste 65 de ani

Îmbătrâneşte ţara: 1 milion de români au peste 65 de ani

de Valentin Gros    |    04 Iul 2019   •   11:41
Îmbătrâneşte ţara: 1 milion de români au peste 65 de ani

Populaţia României este din ce în ce mai îmbătrânită. Numărul locuitorilor cu vârsta de peste 65 de ani a urcat cu 51% în ultimii 20 de ani, l-a depăşit pe al celor sub 15 ani încă din 2014, iar acest trend continuă să se menţină.

Anul trecut, numărul persoanelor de 65 de ani şi peste a depăşit 1 milion, iar vârsta medie a românilor a atins 41 de ani, după o creştere de 4 ani în ultimele două decenii, arată un studiu al companiei de servicii profesionale EY, efectuat pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Numărul de locuitori de la 65 de ani în sus, din oraşele României, a crescut cu 51% în ultimii 20 de ani, depăşind 1 milion în 2018. 

Tinereţe în regres

În ultimii cinci ani, ponderea segmentului tânăr (sub 15 ani) în populaţia totală a scăzut progresiv, ajungând la 14,8% în 2018.

Oraşul cu cea mai tânără populaţie este Suceava, cu o vârstă medie de 39,5 ani şi cu doar una din opt persoane cu vârsta de peste 65 ani. Cea mai îmbătrânită populaţie o are Brăila, cu o vârstă medie de 44,1 ani.

92% dintre oraşele mari ale României au suferit în ultimii 18 ani scăderi de populaţie. Cea mai mare scădere se regăseşte în Brăila, care a pierdut 13% din populaţie în perioada analizată. La polul opus se află Iaşi, cu o majorare a populaţiei de 13%. 

„Costurile ridicate, poluarea, schimbările climatice şi creşterea traficului au deja efecte reale asupra populaţiei urbane, continuând să constrângă din ce în ce mai mult atractivitatea oraşelor mari şi capacitatea lor de a creşte, fapt constatat în întreaga lume” Adriana Tabac, director marketing şi comunicare, EY România

 

×