x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Harghita: Împădurirea naturală, unul din motivele pentru care fermierii pierd subvenţia acordată de APIA

Harghita: Împădurirea naturală, unul din motivele pentru care fermierii pierd subvenţia acordată de APIA

26 Aug 2013   •   12:54
Harghita: Împădurirea naturală, unul din motivele pentru care fermierii pierd subvenţia acordată de APIA

Împădurirea naturală a suprafeţelor este unul dintre motivele pentru care fermierii harghiteni pierd subvenţia acordată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), arată un control efectuat în această perioadă de specialiştii instituţiei, informează agerpres.ro.

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat că, potrivit procedurilor, înainte de plata subvenţiei, trebuie verificaţi 2.166 de fermieri, care deţin aproximativ zece mii de parcele, pentru a se vedea dacă mărimea terenului coincide cu cea indicată în documente şi dacă respectă condiţiile de acordare a ajutorului comunitar.

Haschi Andras a precizat că pe lângă controlul prin teledetecţie, pentru fermierii care solicită subvenţie pentru agromediu trebuie să se verifice, la faţa locului, dacă păşunile şi fâneţele sau fost cosite, dacă s-a incendiat sau nu miriştea, precum şi alte condiţii impuse de Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, până în prezent s-au controlat aproximativ o jumătate dintre fermieri şi cinci mii de parcele, principala problemă fiind aceea că unele suprafeţe se împăduresc natural şi nu mai sunt eligibile la plată.

"Una dintre cele mai mari probleme în zonele de munte, atât în Harghita, cât şi în celelalte judeţe care au zonă de munte este, în primul rând, scăderea suprafeţei parcelei. Adică, omul ştie că el are un hectar de teren, dar acesta a început să se împădurească şi nu mai este tot terenul eligibil la plată, doar o parte din el. Împădurirea se vede într-o măsură foarte mare. Adică, se zice că sunt puţine păduri, dar noi vedem că împădurirea naturală evoluează foarte foarte mult şi din păcate, din această cauză, foarte mulţi oameni pierd subvenţia pentru că nu mai este în regulă terenul pentru care solicită plata", a explicat directorul APIA Harghita.

Controalele vor continua până la 30 septembrie, după care datele verificărilor sunt introduse în sistem şi fermierii vor putea primi subvenţia. 

×
Subiecte în articol: paduri harghita impadurire apia