x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Impăratul care i-a eliberat pe creştini

Impăratul care i-a eliberat pe creştini

de Daniela Cârlea Şontică    |    21 Mai 2007   •   00:00
Impăratul care i-a eliberat pe creştini

Măine, creştinătatea ii cinsteşte pe Sfăntul Constantin, impăratul care a dat libertate credinţei creştine, şi pe mama sa, Elena, care a avut o mare influenţă asupra convertirii fiului său.

Măine, creştinătatea ii cinsteşte pe Sfăntul Constantin, impăratul care a dat libertate credinţei creştine, şi pe mama sa, Elena, care a avut o mare influenţă asupra convertirii fiului său.

Unii il critică pe Sfăntul Impărat Constantin, alţii il laudă sau vorbesc cu bunăvoinţă despre faptele lui. Biserica l-a trecut in răndul sfinţilor, numindu-l "intocmai cu apostolii", la fel şi pe mama sa, Elena.

CONVERTIREA. Este adevărat că Sfăntul Constantin s-a botezat spre sfărşitul vieţii, dar cele mai multe fapte ale sale dovedesc credinţa sa dreaptă. Istoria convertirii la creştinism a impăratului arată că el s-a indreptat lent, dar sigur spre credinţa in Hristos. Se ştie că, inainte de anul 312, Constantin era păgăn, adept al cultului sincretist al soarelui, introdus de impăratul Aurelian (270-275). Se pare că nici Elena nu a fost creştină de la inceput. In 312, in timpul războiului cu Maxenţiu la Pons Milius, Constantin a văzut pe cer, in amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui, pe care scria: "In hoc signo vinces", adică "In acest semn vei invinge". In acea noapte de 28 spre 29 octombrie, i s-a arătat Hristos cu semnul pe care il văzuse pe cer şi i-a cerut să pună crucea pe steagurile de luptă pentru a fi ocrotiţi el şi armata sa. Dovedindu-se biruitor in lupta de a doua zi, Constantin a atribuit victoria sa lui Dumnezeu. Un an mai tărziu, Constantin a promulgat faimosul Edict de la Mediolanum (Milano) prin care ingăduia creştinilor libertatea de manifestare a credinţei şi le inapoia averile confiscate. In războiul civil din 324, Constantin il infrănge pe Licinius, care uneltea impotriva creştinătăţii. In 377, impăratul i-a cerut episcopului Eusebiu să-l boteze. Un fapt care consfinţea credinţa pe care o imbrăţişase de-a lungul vremii şi in numele căreia işi dusese politica. Pentru că urmările politicii sale au fost benefice pentru creştinism, Biserica l-a trecut intre sfinţi. Elenei ii este recunoscută inrăurirea asupra convertirii lui Constantin, pe care credinţa sa puternică a făcut-o posibilă, fiind şi ea cinstită ca sfăntă.

Â

Peste un milion de romăni işi sărbătoresc onomastica astăzi, in ziua in care creştinii ortodocşi şi catolici celebrează una dintre cele mai importante sărbători religioase, Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena. Din totalul romănilor care poartă prenumele Constantin/ Elena, peste 400.000 sunt bărbaţi şi aproape 700.000 sunt femei.

×
Subiecte în articol: constantin credinta