x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Impozitul pe proprietate se va calcula în funcţie de destinaţia acesteia, nu de contribuabil

Impozitul pe proprietate se va calcula în funcţie de destinaţia acesteia, nu de contribuabil

de Mediafax    |    29 Mai 2012   •   14:36
Impozitul pe proprietate se va calcula în funcţie de destinaţia acesteia, nu de contribuabil

Guvernul va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor varia de anul viitor in functie de destinatia imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabileste cote diferentiate pentru persoane fizice si firme.

"Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de contribuabil (persoana fizica sau persoana juridica - n.r.)", se arata in scrisoarea de intentie trimisa de Guvern la Fondul Monetar International.

In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

In prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferentiate in functie de natura proprietarului, fiind de regula mult mai mici pentru persoane decat in cazul firmelor.

De altfel, chiar modul de calcul difera. La persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impozabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul.

In cazul companiilor, cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% inclusiv din valoarea de piata. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare. In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta si intre 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Impozitele si taxele locale vor creste incepand cu anul viitor cu 16,05%, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012. Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010.

In urma majorarii, valoarea impozabila a unei cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa va creste de la 806 lei/mp la 935 lei/mp in cazul spatiilor dotate cu instalatii electrice si de canalizare si de la 478 lei/mp la 555 lei/mp in cazul cladirilor neracordate la astfel de utilitati.

Pentru cladirile cu peretii exterior idin lemn, valoarea impozabila va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, in cazul existentei utilitatilor, si de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fara utilitati.

×
Subiecte în articol: firma cladire impozit