x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În 2013 ne vom cutremura mai des. Mărmureanu: "Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe"

În 2013 ne vom cutremura mai des. Mărmureanu: "Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe"

03 Ian 2013   •   15:24
În 2013 ne vom cutremura mai des. Mărmureanu: "Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe"

De la începutul anului, în România au fost zece cutremure cu intensităţi mici şi medii, conform monitorizărilor anunţate de infp.ro. Anul 2013 va avea o activitate seismică intensă, însă vor fi cutremure de mică intensitate, care nu vor provoca victime sau pagube materiale, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Potrivit lui Mărmureanu, în acest an vor fi foarte multe cutremure, dar de mică intensitate, respectiv sub 7grade pe scara Richter.
 
"Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta şi pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omeneşti şi pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierdeţi de vieţi şi pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanţă asupra României. Am făcut cercetări pe bază de analiză istorică, ştiinţifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Trei cutremure au avut loc joi dimineaţă, între orele 4.52 şi 5.33, unul dintre seisme fiind în Vrancea, de 3,2 grade, şi alte două în Transilvania, de 3,4 şi 2,6 grade, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. De la începutul anului au avut loc alte şase cutremure, trei în 1 ianuarie, de 2,5, 2,7 şi 2,5 grade, toate în Vrancea, şi alte trei în 2 decembrie, de 2,1 în Câmpia Română, 2,8 şi 2,9 în Vrancea. În 2012, în Vrancea au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade), 26 aprilie (4 grade), 26 mai (4 grade), 6 iulie (4,4 grade), 12 iulie (4,3 grade), 31 august (4,1 grade), 9 septembrie (4 grade), 2 octombrie (4,2 grade) şi 1 decembrie (4,6 grade).

×
Subiecte în articol: cutremur cutremur romania marmureanu