x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În acte preoţi sau medici, în realitate hackeri. DIICOT şi FBI, pe urmele românilor care au înşelat cetăţeni americani cu 4 milioane dolari

În acte preoţi sau medici, în realitate hackeri. DIICOT şi FBI, pe urmele românilor care au înşelat cetăţeni americani cu 4 milioane dolari

de Veronica Micu    |    11 Dec 2012   •   09:19
În acte preoţi sau medici, în realitate hackeri. DIICOT şi FBI, pe urmele românilor care au înşelat cetăţeni americani cu 4 milioane dolari
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Un grup infracţional specializat în fraude informatice a fost destructurat în urma a 27 de percheziţii organizate în această dimineaţă în Bucureşti şi şapte judeţe. Prejudiciul creat de infractori se ridică la 4 milioane de dolari.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Gorj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul   S.C.C.O. Gorj, "au procedat la  destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 20 de învinuiţi, specializat în săvârşirea de fraude informatice".

În acest sens, "procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează un număr de 27 de percheziţii domiciliare  la  imobile aparţinând învinuiţilor,  situate în municipiul Bucureşti   şi în judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin", se arată în comunicatul DIICOT.

"În fapt, se reţine că membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din inducerea în eroare a unui număr de aproximativ 100 de părţi vătămate, cetăţeni americani, cu ocazia organizării de licitaţii frauduloase pe site-uri de profil.

Anunţurile fictive postate  de către învinuiţi erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui,  adresei de email şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare, cumpărătorii fiind astfel induşi în eroare şi determinaţi să transfere, în conturi indicate de învinuiţi, un avans, fără a primi ulterior bunurile licitate.

Pentru ridicarea sumelor de bani achitate de către părţile vătămate, liderul grupării a procurat diplome de licenţă falsificate, specialitatea medicină şi teologie, actele fiind utilizate pentru obţinerea de vize de acces pe teritoriul SUA, pentru membrii grupării.

Învinuiţii se deplasau astfel pe teritoriul SUA unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate falsificate, actele fiind utilizate în scopul ridicării în numerar a sumelor de bani şi expedierii acestor sume în România.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de 4 milioane USD.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Gorj vor fi audiate 20 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii FBI şi Secret Service,  din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti", se mai arată în comunicatul DIICOT.

×