x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În beneficiul persoanelor defavorizate, Consiliului Consultativ al Cultelor din România recomandă parteneriate între Culte şi unităţi medicale publice şi private

În beneficiul persoanelor defavorizate, Consiliului Consultativ al Cultelor din România recomandă parteneriate între Culte şi unităţi medicale publice şi private

de Luminiţa Tucă    |    26 Apr 2012   •   15:28

Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania s-a intrunit in sedinta anuala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Tema centrala a fost "Sanatatea – dar al lui Dumnezeu si responsabilitate umana'. Participantii au subliniat ca sanatatea, ca dar al lui Dumnezeu, este totodata si o responsabilitate a omului.

"Responsabilitatea aceasta revine atat fiecarui individ in parte, pentru propria sanatate, cat si comunitatii, care are datoria de a ajuta persoanele cu o sanatate precara printr-o sustinuta activitate de prevenire si de tratare a bolilor. A fost mentionata si responsabilitatea Statului pentru cetatenii sai, care platesc contributii la asigurarile de sanatate. In acest sens, infiintarea si organizarea de catre cultele recunoscute a unor unitati medicale constituie o necesitate evidenta pentru fiecare cult in parte. Intrucat nu fiecare cult poate infiinta astfel de unitati, cultele din Romania sunt interesate in promovarea unui sistem sanitar public mai performant si eficient, tinand seama mai ales de faptul ca o mare parte a populatiei Romaniei este saraca.

Din aceasta perspectiva, sistemul de sanatate trebuie ca, pe langa performanta si eficienta, sa se ghideze permanent dupa principiile eticii sociale', se precizeaza int-un comunicat de presa. In privinta noului proiect de lege privind reforma sistemului sanitar romanesc, reprezentantii cultelor recunoscute - Biserica Ortodoxa Romana, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxa Rusa de Rit Vechi, Biserica Reformata, Biserica Evanghelica C.A., Biserica Evanghelica Lutherana, Biserica Unitariana din Transilvania, Biserica Crestina dupa Evanghelie – Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie, Federatia Comunitatilor Evreiesti – Cultul mozaic, precum si Cultul Musulman din Romania- au subliniat faptul ca aceasta trebuie sa prevada mecanisme de control astfel incat persoanele cele mai defavorizate sa nu fie neglijate sau tratate doar dupa puterea lor financiara, recomandand parteneriate intre Culte si unitati medicale publice si private.

De asemenea, Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania si-a manifestat sprijinul fata de atitudinea Patriarhiei Romane si fata de recursul Statului Roman in cauza Sindicatul Pastorul cel Bun contra Romaniei exprimandu-si ingrijorarea fata de modul in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) nesocoteste autonomia cultelor religioase si specificul vocatiei pastorale a clerului, acceptand sindicalizarea acestuia.

×
Subiecte în articol: observator