x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În cazul Minculescu se face un artificiu pentru menţinerea ficatului transplantat în poziţia corectă

În cazul Minculescu se face un artificiu pentru menţinerea ficatului transplantat în poziţia corectă

26 Mar 2009   •   00:00

Medicii germani vor face un artificiu în cazul lui Cristi Minculescu, pentru menţinerea ficatului transplantat în poziţia corectă, ţinând cont că ficatul acestuia avea un volum de peste 20 de litri şi porţiunea care i-a fost donată de soţie de numai 700 de mililitri, au explicat specialiştii.



Potrivit profesorului Pompiliu Piso, de la Spitalul Univeristar din Regensburg, "ţinând cont că ficatul domnului Minculescu avea un volum de peste 20 de litri şi ficatul care a fost donat de doamna Minculescu, de numai 700 de mililitri, există o discordanţă care rămâne în spaţiul din jurul ficatului liber".

"Şi, din cauza pericolului ca vasele să se ocluzeze, este necesar să se tamponeze cu comprese şi să se poziţioneze ficatul, cel puţin în primele zile, într-o situaţie stabilă încât să nu compromită vascularizaţia", a explicat medicul german.

Specialiştii români spun că, în astfel de cazuri, medicii recurg la un artificiu pentru menţinerea ficatului transplantat în poziţia corectă. Asta pentru că odată cu transplantul, noul ficat primeşte acelaşi debit de sânge pe care îl primea ficatul de 20 de kilograme şi trebuie să se obişnuiască cu debitul sangvin.

Pentru a evita răsucirea ficatului din poziţia iniţială şi sugrumarea vaselor care ar putea favoriza cheagurile, medicii germani au decis ca noul ficat să fie susţinut cu un pachet de comprese, care zilnic sunt schimbate.

Alţi medici folosesc, în loc de comprese, mingi de ping-pong sau pungi cu ser fiziologic, care se schimbă zilnic, după cum apare în literatura de specialitate.

Reprezentanţii Spitalului Universitar Regensburg au anunţat, miercuri seară, că solistul trupei Iris Cristi Minculescu va fi supus altor două operaţii, în zilele următoare, din cauza mărimii diferite dintre ficatul extirpat şi grefa de la soţia sa.

Medicii clinicii din Germania au precizat, într-un comunicat de presă, că transplantul de ficat în cazul lui Cristi Minculescu a decurs potrivit planului şi atât el, cât soţia sa, Rodica, se simt bine în urma intervenţiilor chirurgicale.

Porţiunea de ficat care i-a fost transplantată lui Cristi Minculescu funcţioneze bine. Operaţia în cazul soţiei sale a durat cinci ore, iar cea a lui Cristi Minculescu, cinci ore şi jumătate, au mai spus reprezentanţii Spitalului Universitar Regensburg.

Dacă recuperarea decurge conform planului, soţia lui Cristi Minculescu ar putea fi externată într-o săptămână sau două. Mai multe informaţii în privinţa evoluţiei stării de sănătate a lui Cristi Minculescu vom fi comunicate de reprezentanţii Spitalului Universitar Regensburg la conferinţa de presă de vineri.

Şeful Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timiş, profesor doctor Dorel Săndesc, care a participat la operaţia de transplant realizată în Germania, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Minculescu a depăşit cu bine situaţia şi, la 24 de ore de la intervenţia chirurgicală, se simte bine. Potrivit medicului, pacientul a băut apă şi şi-a îmbrăţişat medicul curant.

Cristi Minculescu a fost supus, marţi, la o operaţie de de transplant hepatic, intervenţie care s-a încheiat după mai bine de zece ore. Operaţia a început în jurul orei 8.30, în sala de operaţie fiind adusă mai întâi soţia lui Cristi Minculescu. Medicii i-au prelevat acesteia o porţiune din lobul drept al ficatului, pe care i-au transplantat-o lui Cristi Minculescu.

Medicul Dorel Săndesc a spus că Minculescu avea un ficat cu o structură particulară în volum şi greutate, de aproximativ 20 de kilograme, polichistic.

Cristi Minculescu a plecat în Germania săptămâna trecută. În vârstă de 50 de ani, el suferă de o boală ereditară, polichistică hepato-renală, moştenită de la tatăl său. Această boală se caracterizează prin apariţia în ficat şi rinichi a unor chisturi, care evoluează şi care pot duce la afectarea funcţiilor organelor.

Cosmin Nicoară, managerul trupei Iris, a spus că, după operaţie, Minculescu va trebui să rămână în spital între trei şi patru săptămâni, apoi va reveni acasă, unde va continua recuperarea timp de aproximativ două luni, urmând ca apoi să reintre într-un ritm normal de viaţă.

La începutul lunii martie, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, anunţa că ministerul va plăti costul intervenţiei, adică 47.000 de euro, restul urmând să fie suportat de familie.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator cristi minculescu