x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În coaliţie se vrea un bac mai relaxat la toamnă

În coaliţie se vrea un bac mai relaxat la toamnă

de Diana Scarlat    |    11 Iul 2011   •   14:12

Dupa esecul primei sesiuni a bacalaureatului, cu promovabilitate de 45,72%, camerele de supraveghere se pregatesc pentru cea de-a doua sesiune, dar si pentru profesorii care sustin examenul de titularizare. Inscrierile pentru sesiunea de toamna au inceput astazi si se vor incheia la sfarsitul acestei saptamani, vineri, 15 iulie. Ministrul Educatiei a anuntat inca o data "toleranta zero fata de frauda'.

*In schimb, membri ai Coalitiei de guvernare au propus la sedinta de azi relaxarea conditiilor sesiunii din toamna a bacalaureatului prin eliminarea camerelor de supraveghere in salile de examen in liceele cu rezultate slabe, au declarat pentru Agerpres surse guvernamentale.** *"Linia directoare a mers spre o relaxare a conditiilor bacalaureatului ca si implicatii politice si anume problema camerelor, a supravegherii, implicatiilor electorale si a impactului electoral si de-o parte si de alta a Coalitiei. Ministrul (n.r. Daniel Funeriu) a ramas foarte ferm pe pozitie (...). Are suportul premierului si a colegilor din PDL, care de la inceput l-au indemnat sa ia aceste masuri, dar multe voci din Coalitie au mers pe ideea unei relaxari a bacalaureatului", au afirmat sursele citate. Potrivit acelorasi surse, unele voci din Coalitie au propus ca in liceele cu rezultate slabe camerele de supraveghere sa fie eliminate din salile de examen la sesiunea din toamna a bacalaureatului. "Ministrul sustine instalarea in toate judetele ca sa nu mai existe discutii, dar la nivel politic colegii din Coalitie au spus ca in judetele in care nu au existat camere au avut rezultate mai bune, iar in celelalte judete rezultate mai dezastruoase, iar eventual sa fie gandita o solutie in care din judete, in care din licee sa fie montate. Ministrul ramane foarte ferm sa fie montate peste tot', au subliniat sursele citate. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca in sedinta coalitiei ministrul Daniel Funeriu a prezentat o situatie privind bacalaureatul, iar membrii coalitiei au apreciat faptul ca a existat o disciplina. "Noi, despre acest subiect (supravegherea video a examenului de bacalaureat - n.r.) am discutat doar atat: ca a fost bine ca a existat o disciplina si trebuie mentinuta o astfel de disciplina, fiindca altfel nu se poate", a precizat presedintele UDMR, citat de Mediafax. Kelemen Hunor a adaugat ca a fost o discutie in ceea ce priveste bacalaureatul si ce se schimba pana anul viitor, conform Legii invatamantului, dar "nimeni nu a facut niciun repros nici lui Daniel Funeriu, nici altcuiva". El a subliniat ca pana in prezent nu exista o statistica foarte clara, dar ca aceasta va fi disponibila in scurt timp. "Se vede foarte clar ca in liceele tehnologice au fost probleme mai mari, acolo unde exista un certificat, dincolo de bacalaureat. (...) Mai multi acolo au picat", a mentionat liderul Uniunii.

La sesiunea din acesta toamna ar trebui sa se prezinte la examen, pentru a doua sansa, peste 100.000 de candidati. Norocul celor picati este ca vor sustine numai probele nepromovate, dar nu vor mai avea prea multi sansa sa sustina examenele in sali fara camere de supraveghere, pentru ca numarul mai mic al celor care vor da Bac-ul la toamna le permite inspectorilor scolari sa gaseasca solutii pentru a-i grupa in salile dotate cu aceste sisteme. Cei 895 de eliminati pentru frauda mai au dreptul sa sustina bacalaureatul abia in toamna lui 2012. Sesiunea a doua incepe pe 22 august, cu probele orale - 22-23 august la limba romana; 22-24 limba materna; 23 -24 august o limba straina; 25 - 26 august competentele digitale – iar pe 29 august se va sustine prima proba scrisa, la Limba si literatura romana. Urmeaza Limba si literatura materna, pe 30 august pentru, proba obligatorie a profilului, pe 31 august, si proba la alegere a profilului si specializarii, pe 2 septembrie. Primele rezultate se vor afisa pe 4 septembrie, iar pe 7 septembrie se vor afisa rezultatele dupa contestatii.

Camerele de supraveghere ii asteapta si pe profesori, pentru ca vor fi folosite si pentru examenul de titularizare, care incepe miercuri, 13 iulie. Pana acum, au anuntat supravegherea video a examenului de titularizare inspectoratele scolare din Bucuresti sI judetele: Arad, Bihor, Bacau, Bistrita Nasaud, Botosani, Galati, Harghita, Hunedoara, Olt, Salaj, Timis, Vaslui sI Vrancea. Singurii care au scapat deocamdata de "Big-Brother' sunt elevii care intra la liceu. Cei inscrisi in clasa a IX-a vor fi repartizati astazi la licee, in functie de optiuni, dupa ce datele transmise din judete si din Bucuresti au fost verificate de Centrul National de Admitere, conform metodologiei.

×