x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator In legatura cu Sacalul

In legatura cu Sacalul

de Magda Colgiu    |    15 Iun 2005   •   00:00
In legatura cu Sacalul

Magistratii Sectiei Parchetelor Militare l-au audiat ieri pe generalul Nicolae Plesita, seful Departamentului de Informatii Externe al fostei Securitati, in cadrul anchetei privindu-l pe teroristul Ilici Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Sacalul.

Generalul Plesita a fost audiat de procurorii militari intr-un dosar complex care priveste tentativele regimului comunist de a reduce la tacere disidentii romani din Occident prin intermediul unor mercenari celebri, precum teroristul international Carlos Sacalul. Conform unor surse judiciare, Plesita este invinuit in acest dosar. Urmarirea penala pe numele lui Plesita a inceput in 1997, a fost intrerupta intre 2000 si 2004 si redeschisa in urma cu cateva luni.

Generalul Plesita ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos in Romania comunista, alaturi de generalul Iulian Vlad, seful fostei Securitati, Tudor Postelnicu, fost ministru de Interne, si Gisela Vass, adjuncta sefului Departamentului pentru relatii internationale al CC al PCR, care s-a ocupat in mod special de relatiile cu "organizatiile revolutionare din intreaga lume".

RACOLAT DE ROMANI. In cazul teroristului, condamnat la inchisoare pe viata de catre Justitia franceza, pana acum, anchetatorii romani au audiat mai multe persoane, printre care Iulian Vlad si Tudor Postelnicu, Nicolae Plesita si Ion Diaconescu. Potrivit documentelor de la dosar, ofiterii de Securitate Diaconescu si Nica (decedat in 1995) au fost cei care l-ar fi racolat pe Carlos la Praga, ei fiind intermediarii dintre terorist si Vlad, Postelnicu si Plesita.

PLATIT DE CEAUSESCU. Fostul dictator roman i-ar fi comandat lui Carlos cel putin sapte atentate, pentru care a varsat in conturile bancare ale acestuia sume de ordinul milioanelor de dolari. Carlos a fost angajat pentru a-l asasina pe fostul sef al Securitatii, Ion Mihai Pacepa, considerat de Nicolae Ceausescu drept "tradator de tara", dupa fuga acestuia in Statele Unite, in anul 1978. Printre actiunile lui Carlos a fost si cea privind atentatul cu bomba din 28 februarie 1981, de la postul de radio Europa Libera din München, cand, dintr-o eroare, in loc sa fie distruse birourile sectiei romane, au fost distruse cele ale sectiei cehe. Pentru aruncarea in aer a sediului Europa Libera, Ceausescu, prin intermediul Securitatii, i-ar fi platit lui Carlos un milion de dolari. De asemenea, Carlos i-a "ratat" pe fostul ministru de Interne Nicolae Penescu si pe scriitorul Paul Goma.

JUDECAT. Procesul teroristului international Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul, a inceput la data de 28 august a anului 1997, la Paris. Carlos a fost arestat in Sudan, in 1994, de catre agentii contraspionajului francez (DST) si a fost judecat pentru uciderea a doi agenti DST si a unui libanez. Carlos a fost condamnat de autoritatile franceze, in decembrie 1997, la inchisoare pe viata.

VICTIME. Aproximativ 20 de persoane si-au pierdut viata in atentatele organizate de el in perioada 1973-1984 in mai multe tari. Cel mai spectaculos atentat a avut loc la reuniunea OPEC de la Viena, din decembrie 1975, cand Carlos a luat ostatici 11 ministri ai Petrolului. Atacul s-a soldat cu trei morti.
×
Subiecte în articol: observator carlos plesita