x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În pas regal, pe aleile Muzeului Naţional al Satului

În pas regal, pe aleile Muzeului Naţional al Satului

de Anca Alexe    |    08 Iul 2009   •   00:00
În pas regal, pe aleile Muzeului Naţional al Satului

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" a primit, ieri după-amiază, vizita Reginei Paola a Belgiei. Însoţită de doamna Maria Băsescu, Alteţa sa a fost întâmpinată de două fetiţe îmbrăcate în costumele noastre naţionale.



Reprezentanţii Muzeului Satului au dăruit pâine şi sare în timp ce atelierele de creaţie "Vara pe uliţă" aşteptau cu nerăbdare vizita celor două doamne. Sârguincioşi şi emotivi, micuţii meşteri şi-au etalat rodul muncii. Figurile din lut, reprezentate în mare parte de animăluţe şi obiecte populare, au fost admirate de Regina Belgiei. Nici personajele teatrului de păpuşi nu s-au lăsat mai prejos. Leo, clovnul acrobat, a mers pe sârmă, a cântat, s-a dat peste cap şi a dansat pentru cele două oficialităţi.

Interes pentru tradiţie
După festivitatea de primire, Majestatea Sa împreună cu doamna Maria Băsescu au păşit pragul căsuţei din atelierul de creaţie. Spectacolul oferit de Gelu Voicu şi ansamblul "Lăutarii" din Teleorman a fost urmat de cel de-al doilea popas: atelierul de pictură. Expoziţia de icoane pe sticle şi ouă încondeiate a stârnit şi mai mult curiozitatea Reginei Belgiei. Aşezată pe scaun, în jurul copiilor, Regina a insistat cu deosebit interes asupra procedurii de încodeiere a ouălor, specifică plaiurilor bucovinene. Micuţii i-au dăruit Majestăţii Sale şi un suvenir - cel mai frumos ou pictat cu motive religioase. "Sunt foarte fericită! Ştiam că va veni Regina Belgiei şi abia am aşteptat să o văd. Nu am văzut niciodată o Regină. Şi ne bucurăm că i-au plăcut obiectele din expoziţia noastră. Dacă ar fi avut timp să le vadă pe toate cred că ar fi ales mai multe. Eu pictez pe sticlă şi îmi place să fac îngeraşi", zâmbeşte Alexandra. Deşi a stat aproape de Regină, fetiţa de 10 anişori nu a îndrăznit să-şi ridice ochii din lucrul ei. "Mi-a fost ruşine. Cu siguranţă am avut cele mai mari emoţii de până acum! Nu am stat numai pe scaun. Am văzut-o din depărtare şi m-am întors la pictat", ne spune Alexandra.

Până la sfârşitul vizitei, cele două doamne au privit dansul tradiţional al caprei, au semnat în cartea de oaspeţi a muzeului şi au primit în dar... o "păpuşă" pentru brânză. Meşterii populari i-au oferit Reginei mai multe detalii cu privire la cadou. "Să-i spuneţi la Regină că este un tipar pentru brânză. Cu păpuşa - fiindcă aşa îi zice - se face brânza. E un instrument specific zonei Vrancei", explică bătrânii.

La îndemnul copiilor, Majestatea Sa şi soţia preşedintelui României au gustat din cozonacul proaspăt pregătit. Zâmbind, Regina Paola împreună cu doamna Băsescu şi-au luat la revedere de la micuţi, de la păpuşi, de la chipurile de lut şi de la aleile satului din inima Capitalei...

×
Subiecte în articol: observator