x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În sala de judecată, Gheorghe Vlădan îşi căuta victimele cu privirea

În sala de judecată, Gheorghe Vlădan îşi căuta victimele cu privirea

de Adriana Oprea-Popescu    |    14 Mai 2012   •   07:27
În sala de judecată, Gheorghe Vlădan îşi căuta victimele cu privirea

Imbracat elegant, cu obrazul proaspat barbierit, a intrat in sala de judecata ascuzandu-si catusele prinse la maini cu geaca pe care o tinea peste ele. Mestecand chewing-gum si afisand o atitudine relaxata, Gheorghe Vladan parea, la prima infatisare a procesului sau, un om de afaceri prins cu un fleac de evaziune fiscala. Imbracat intr-o camasa alba, cu dungulite albastre (orizontale), pantaloni din stofa neagra si curea maro, in boxa acuzatilor, el era, de departe, cel mai elegant si mai relaxat dintre inculpati. Desi figura la avizierul salii cu fapta cea mai grea, dintre toate cate se judecau in acea zi: omor calificat si deosebit de grav, tentativa la omor calificat si deosebit de grav. Nicio apasare. Nicio remuscare. Vladan zambea destins, vorbind cu avocata lui. Iar celor care se uitau la el, curiosi, le sustinea privirea, fara vreo tresarire.

Astazi, la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti, a fost primul termen al procesului crimei de la coaforul Perla. Sedinta, programata pentru ora 8:30, a inceput cu intarziere, la 9:45, pentru ca judecatorul de sedinta, Terceanu Valeriu, a absentat, din cauza unor probleme medicale, locul lui fiind luat de judecatorul Matei Dorel George. A inceput strigarea amanarilor, iar in dosarul 14875/3/2012 unul dintre avocatii apararii a solicitat un nou termen, invocand lipsa de procedura cu partea citata. Cand a fost strigat numarul dosarului, Vladan s-a ridicat in picioare, la semnul avocatei lui. Statea cu umerii drepti, privind spre judecator pe deasupra ochelarilor de vedere pe care si-i pusese pe nas. Judecatorul, rasfoind dosarul, a descoperit citatia despre care se spusese ca ar fi fost trimisa prea tarziu (facand astfel imposibila pregatirea apararii) si a respins solicitarea de amanare. Procesul a ramas sa se judece in ordinea listei de la avizier. Numai ca, dupa amanari, sedinta de judecata a fost suspendata, pana la ora 12:30.

Una dintre victimele impuscate de Gheorghe Vladan in coaforul Perla, Georgeta R., a venit la Tribunal sprijinita in carje. Si desi asteptarea a fost incomoda si dureroasa, a asteptat, alaturi de celelate parti vatamate, reinceperea procesului. Stateau cu toatele, colege ale Feliciei Vladan si ale Marianei Bendre, femeile ucise cu un GLOCK, inghesuite pe o banca, in spatele salii, neindraznind sa priveasca inspre boxa acuzatilor. Sa-l vada. Cand a reinceput sedinta, si grefierul a strigat numele partilor vatamate, adica numele celor pe care Vladan i-a impuscat, ranindu-i, cu un pistol Glock, el si-a intors ochii si le-a cautat cu privirea prin sala. Acelasi gest, dupa fiecare strigare de nume, pana cand persoana respectiva raspundea prezent. “Era curios clientul dumneavoastra sa le revada pe victime?'. “Nu l-am vazut, nu stiu, eram langa el', declara avocata Eugenia Radoi.

Judecatorul a anuntat ca, pentru continuitatea procesului, colegul sau a solicitat sa nu se faca nicio audiere, prin urmare fiind posibila doar solicitarea de alte probe. Avocata lui Vladan a depus la dosar prospectele unor medicamente ce ii erau administrate clientului ei si a solicitat audierea unor martori “pentru circumstantierea faptelor. Martori care sa povesteasca despre certurile din familie si daca ar fi putut ele sa duca la crima'. Judecatorul a aprobat solicitarea si a fixat un nou termen pentru data de 11 iunie a.c.

Dupa aproape 5 ore pierdute prin sala pasilor pierduti, victimele ies din tribunal, sub reflectoarele camerelor de filmat. “Sperati sa se faca dreptate?', o intreaba un reporter pe una dintre femei. “Am incredere in justitie', raspunde ea. “Ce inseamna pentru dumneavoastra dreptate', insista reporterul. Femeia se gandeste. A vazut cum doua femei, care-i erau colege si prietene, au fost ucise. Ea insasi a privit artunci moartea-n ochi. “Dreptatea?! Ce inseamna si pentru dumneavoastra!'.

A tras 11 gloante in 40 de secunde

In dupa amiaza zilei de 5 martie 2012, agentul de politie Gheorghe Vladan (52 ani) a intrat inarmat intr-un coafor din Bucuresti, unde se aflau zece oameni, angajati si clienti, si a inceput sa traga cu un pistol GLOCK. Doua femei au fost ucise, iar alte sase persoane – ranite.

Prima impuscata a fost sotia lui, Florina Vladan – Felicia (46 ani). A tras de un metru si jumatate, tintind partea dreapta a toracelui ei. Femeia a cazut pe podeaua din hol, insa n-a murit pe loc. S-a tarat, cautand ajutor, inspre interiorul coaforului si s-a stins la cateva secunde dupa ce el atras toate cele 11 focuri de arma. A mai trait cat sa vada tot masacrul. Dupa ce a impuscat-o, Vladan a intrat in salon si a tras inspre Georgetei R. (32 ani), o coafeza care in acel moment ii aplica unei cliente vopsea de par. Proiectilul a trecut prin ambele picioare ale victimei. Apoi, Vladan a intrat in incaperea destinata frizeriei si, din usa, a deschis focul asupra altei coafeze, Steluta R. (51 ani), insa, pentru ca ea s-a ferit, iesind din directia de tragere, nu a nimerit-o. Al patrulea foc de arma Vladan l-a tras inspre Dumitru C. (46 ani), client al salonului, care astepta pe canapea. A fost impuscat in partea dreapta a toracelui, de la circa 2 metri.

Ion P. (56 de ani) era pe scaunul de frizerie, la tuns. Glontul tras de Vladan a lovit mai intai masca lavoarului si a ricosat in piciorul victimei, fragmente din camasa proiectilului infigandu-se in perete.

Florica T. (55 ani) era pe celalat scaun din frizerie. S-a ridicat de pe el cu o fractiune de secunda inainte ca Vladan sa o tinteasca si, speriata, a incercat, impreuna cu Steluta R., sa se ascunda sub masca lavoarului. In disperare, una dintre femei, ghemuita intr-un colt, incearca sa puna scut in fata ei un cos de gunoi. Glontul, tras de la o distanta de 1,5 m, a trecut printre cele doua, fara sa le loveasca.

Apoi, Vladan si-a amintit de casiera. A iesit din incaperea destinata frizeriei, a intrat in cea de coafura, a trecut pe langa sotia sa, care agoniza pe jos, si a deschis focul asupra Marianei Bendre. Femeia, intrata in panica, se misca agitata, acoperindu-si cu mainile urechile, incapabila sa fuga sau sa aiba vreo reactie de aparare. Vladan a tras in ea de la 2 metri, nimerind-o in partea stanga a toracelui. Glontele a iesit din victima, a strapuns geamul securizat si s-a oprit la o distanta de 30 de metri, in parculetul de langa salon. Cum femeia ramas in picioare, Vladan a mai tras o data, tintind tot piept. Gontele a strapuns trupul, lovind apoi o alta coafeza, Maria S. (53 ani), in zona toracelui. Al zecelea foc de arma Vladan l-a tras tot in Mariana Bendre care, desi impuscata de doua ori, incerca sa iasa din incapere. De data asta Vladan a tras in cap. Femeia s-a prabusit foarte aproape de prietena ei, Florina Vladan, care zacea la podea, cu fata-n jos. Si, cu ultimele puteri, a reusit sa ajunga la ea si s-o imbratiseze, in timp amandoua isi dadeau ultima suflare.

Ultimul glont din incarcator Vladan l-a tras in Ramona A. (32 ani), care ramasese pana atunci, tintuita de frica, pe canapea. Cand s-a ridicat si s-a indreptat spre mijlocul camerei, incercand sa se ascunda dupa un paravan, Vladan a tras in ea, nimerind-o in piciorul drept.

×