x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator In UE - Aradenii se muta in Ungaria

In UE - Aradenii se muta in Ungaria

de Andrei Ando    |    22 Ian 2007   •   00:00
In UE  -  Aradenii se muta in Ungaria

Multi dintre locuitorii Aradului si-au extins afacerile imobiliare in Ungaria. Pentru ca un teren de 500 de metri patrati in municipiu se vinde cu cel putin 30.000 de euro, iar in judet cu 10.000-15.000 de euro, foarte multi aradeni au arvunit deja case in localitatile maghiare din jurul frontierei.

Proprietati mult mai ieftine decat in Romania. Multi dintre locuitorii Aradului si-au extins afacerile imobiliare in Ungaria. Pentru ca un teren de 500 de metri patrati in municipiu se vinde cu cel putin 30.000 de euro, iar in judet cu 10.000-15.000 de euro, foarte multi aradeni au arvunit deja case in localitatile maghiare din jurul frontierei.

Cele mai cautate destinatii sunt Nagylak, Battonya, Mezokovácsháza (in mediul rural), iar la oras, Mako si Gyula - o mica statiune balneara la 4 kilometri de granita. Preturile caselor in Ungaria sunt de 10-15 ori mai mici decat la noi.

Spre exemplu, un imobil locuibil, cu 1.500 de metri patrati de teren, gaze, curent si canalizare, se vinde la Battonya cu 2.500-5.000 de euro. Pentru casele mai luxoase, dotate cu centrala termica si vandute cu tot cu mobilier se cer 10.000-12.000 de euro, iar vilele cu etaj se vand la 15.000-20.000 de euro. In orase, preturile sunt duble, dar chiar si asa valoarea caselor este la jumatate, chiar un sfert din mediul urban aradean.

Pretul scazut se explica prin faptul ca in Ungaria terenul nu se vinde la metru patrat, ca la noi, ci in lot compact. Dar probabil cea mai valabila explicatie consta in faptul ca zona in care aradenii cumpara case este cea mai saraca din Ungaria. In judetul B...k...s, rata somajului este cea mai ridicata, iar populatia este preponderent agrara.

Super oferta. "Am cumparat o casa la Nagylak, la 50 de kilometri de municipiul Arad, dar la doi pasi de granita romana. Este dotata cu toate utilitatile, mobilata, are curtea frumos intretinuta, gazonata. Am dat pe ea 10.000 de euro", spune profesorul universitar dr. Anton Ilica, decanul Facultatii de Stiinte Umanist Crestine din cadrul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad. Acesta este de parere ca afacerile cu terenuri si case unguresti vor inflori in perioada urmatoare, in special in localitatile de langa frontiera, mai accesibile. Acesta insa nu este singurul aradean care investeste in Ungaria. Politicieni locali si-au cumparat proprietati la Battonya, pe soseaua principala, obtinand un pret imbatabil: 3.000-4.000 de euro pentru o casa, peste drum de viitoarea zona de agrement a localitatii. De altfel, localnicii maghiari spun ca sunt vizitati aproape zilnic de agenti imobiliari aradeni, care le ofera pretul caselor pe loc, cu banii jos, fiind dispusi sa cumpere casele angro. Ungurii insa in ultima perioada trag de timp, sperand ca valoarea terenurilor sa creasca.
Afacere
"Am cumparat o casa la Nagylak dotata cu toate utilitatile, mobilata, cu o curte frumos intretinuta, gazonata. Am dat pe ea 10.000 de euro"
  • Prof. dr.Anton Ilica
  • ×
    Subiecte în articol: observator Ungaria