x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În ultimii 10 ani, preţurile din România s-au TRIPLAT

În ultimii 10 ani, preţurile din România s-au TRIPLAT

20 Iul 2013   •   09:57
În ultimii 10 ani, preţurile din România s-au TRIPLAT

Preturile din România s-au triplat în ultimii zece ani. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că cel mai mult s-au scumpit serviciile şi produsele alimentare.
 
Salariul mediu brut al unui român era în urmă cu zece ani 532 de lei. Chiar dacă remuneraţia a depăşit 2.000 de lei anul trecut, de patru ori mai mult faţă de 2002, creşterea nu i-a ajutat însă prea mult pe români la economisire, dacă luăm în calcul majorarea galopantă a preţurilor.
 
Analiza făcută de Institutul Naţional de Statistică arată că în perioada 2002-2012, serviciile şi alimentele s-au scumpit de 3 ori. La fel şi produsele nealimentare.
 
Cei mai afectaţi de scumpiri au fost fumătorii , care dau acum de aproximativ 6,5 ori mai mult pe acelaşi pachet de ţigări din cauza majorării accizelor.
 
Pe locul doi în topul scumpirilor se află utilităţile. Tarifele la apa, canal şi salubritate au crescut de 6,4 ori. De asemenea, preţul gazelor a crescut de 5 ori, cel al benzinei de 4 ori iar transportul cu trenul de 3 ori.
 
Dintre alimente, cele mai mari scumpiri de preţ s-au înregistrat la ouă şi zahăr, unde preţurile au crescut de trei ori şi jumătate.

×