x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INAUGURARE/Arta ca o declaraţie despe lume şi viaţă

INAUGURARE/Arta ca o declaraţie despe lume şi viaţă

de Eliza Dumitrescu    |    22 Feb 2009   •   00:00
INAUGURARE/Arta ca o declaraţie despe lume şi viaţă

Un nou centru pentru artă şi cultură contemporană a fost deschis la 19 februarie, în Bucureşti. Este vorba despre Pavilion Unicredit, situat în apropiere de Piaţa Victoriei, la numărul 1, pe Şoseaua Nicolae Titulescu.



Despre oportunitatea acestui spaţiu, Eugen Rădescu, preşedintele centrului ne-a declarat: "În momentul de faţă nu există o ofertă adevărată în ceea ce priveşte spaţiile care propun artă contemporană, există încercări de a se face ceva şi foarte multe obstacole care vin chiar din partea autorităţilor statului român şi cauzate de ceea ce numim birocraţie." Evenimentele care se vor derula la Pavilion sunt văzute de iniţiatori ca un ferment menit să schimbe mentalităţi şi să transforme Bucureştiul dintr-un loc de manifestare al unor forme de artă vetuste, într-un mediu activ şi ancorat în prezent: "Vrem să schimbăm tot. Ni se pare că funcţionăm complet greşit. Aş vrea ca Primăria să vină să mă ajute să promovez acţiuni contemporane, nu să îmi pună beţe în roate şi să mă întrebe unde e extinctorul şi să-mi dea amendă că nu-l am. În condiţiile în care nici măcar nu sprijină Bienala Internaţională de Artă Contemporană a oraşului Bucureşti. "Care sunt următoarele evenimente pe care centrul le are în vedere?" "Vor fi expoziţii cu artişti români şi străini, prelegeri, conferinţe, dezbateri, simpozioane. Vor fi şi câteva proiecte stabile; unul dintre ele este prezenţa în centrul Pavilionului a celor două arhive. Arhiva de artă contemporană a lui Dan şi a Liei Perjovschi şi arhiva mea şi a lui Răzvan Ion, directorul centrului. Publicul va putea veni aici să citească, să se informeze, să se documenteze, să ne pună întrebări. Un alt proiect de care mă voi ocupa se numeşte Free Academy, un sistem informal de învăţământ. Vom invita oameni care vor veni să predea de la antropologie, la politici totalitare până la desen şi arhitectură."

Despre Statement, expoziţia inaugurală a Liei Perjovschi, curator la Pavilion, Rădescu a spus că e: "Un fel de definire a ceea ce vrem noi să facem aici. E o cercetare pe care Lia o face de mulţi ani pe diferite subiecte care au interesat-o. Am devenit părtaşi la ce vrea ea să facă şi am pus pe perete un lucru care ne defineşte pe toţi."

Lia Perjovschi a încercat să stabilească sensul cuvântului "statement", greu traductibil în română drept "declaraţie" sau "mărturie", pentru că, din punct de vedere artistic este mult mai complex: "Un «statement» îl faci în momentul în care ai ceva de spus. După ani de muncă, de cercetare ai o sinteză pe care chiar trebuie să o dai publicului. E o urgenţă. E mai mult decât o declaraţie, e conceptul a ceea ce faci. E o mare responsabilitate. Am vrut să o extind la noi toţi. Noi toţi vorbim, dar chiar avem ceva de spus încât ceilalţi ar trebui să ne asculte? Se comunică de fapt foarte mult şi, cum se spune «mai mult e mai puţin». Dar să fie adevărat şi că «mai puţin e mai mult»? Am vrut să fie o provocare la a regândi ceea ce spui."

×
Subiecte în articol: observator