x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încăpăţânare la minus 10 grade: “Facebook te guvernează? Nu – atunci vino dracu în Piaţă să socializezi cu democraţia”

Încăpăţânare la minus 10 grade: “Facebook te guvernează? Nu – atunci vino dracu în Piaţă să socializezi cu democraţia”

de Alina Turcitu    |    28 Ian 2012   •   18:56
Încăpăţânare la minus 10 grade: “Facebook te guvernează? Nu – atunci vino dracu în Piaţă să socializezi cu democraţia”

Rasculatii sareau de pe un picior pe altul rebegiti de frig, incotosmanati in sube, cu capul infasurat in cate doua, trei glugi. Sa tot fi fost o suta si mai bine de oameni in Piata Universitatii, sambata seara, la minus 10 grade Celsius. Era a 16-a zi de revolta. Frigul te paraliza dupa cinci minute, falcile ti se inclestau de nu mai puteai sa vorbesti bine, dar ultimii revoltati n-aveau nici un chef sa plece acasa. Nu se cunosteau intre ei, dar isi imparteau ceai cald din termosuri, felii de pizza, sandvisuri si vitamina C cu propolis.

“Piata intreaga striga jos, frigul ne patrunde-n oase, dar Guvernul cacacios va cam vrea pe poti in case'

“Jur ca nu m-a lovit gerul nici in plex cu viteza, nici zapada in fata fara mila', scrisese cineva pe un banner. Rasculatul Dan, autor de lozinci zile la rand, a venit astazi cu noutati pe pancarda: “Piata intreaga striga jos, frigul ne patrunde-n oase, dar Guvernul cacacios va cam vrea pe poti in case'.

Sau: “Facebook te guverneaza? Facebook te hraneste? Facebook te iubeste? Da – atunci stai in fotoliu pana faci hemoroizi. Nu – atunci vino dracu in Piata sa socializezi cu democratia. Avem buton de LIKE – se gaseste in Piata Universitatii'. Ori: “Romani, la cat puneti ceasul sa va destepte?'

Ca sa pricepem mai bine incapatanarea revoltatilor care stau ore in sir la minus 10 grade cu pancarde in mana, consemnam mai jos cateva din vorbele a doi rasculati de sambata seara:

Dan, cameraman independent, autor de lozinci la Revolutia din Piata

'Daca eu stiu ca prezenta mea aici in supara pe tiran, sunt in stare sa ies si la minus 30 de grade'

'Am o singura suparare mare: ca Base si ai lui s-au nascut vii'

'Din banii mei si ai prietenilor ii platim domnului Basescu o excursie pana la Targoviste, dus. L-am votat in 2004, dar acum regret'.

'Despre discursul presedintelui, ala in care n-a spus nimic, eu n-am nici o parere, din moment ce nu stiu daca el e treaz sau baut. El a zis ca n-are nimic de schimbat... pai nici noi n-avem nimic de schimbat, decat pe el si pe gasca lui'

'Nu stiu exact pe cine am putea pune in locul acestui guvern, dar nici sa plecam de la premisa ca Base si ai lui sunt de neinlocuit. Si nu toti politicienii din celelalte partide sunt la fel de corupti. E adevarat, la gandul ca trebuie sa votez PSD-ul ca sa nu iasa PDL-ul ma simt rau, dar ce sa fac? Asta e situatia'

'La noi democaratia se face de la televizor. Pacat ca nu s-a inventat inca o telecomanda pentru democratie, ca atunci banuiesc ca ar folosi-o si romanii'

'E frumos sa stai acasa, sa mergi la club, sa mergi la mall, sa dai like-uri pe Facebook, dar like-urile nu schimba nimic. Pana nu vii aici in piata sa arati ca existi n-are nici o importanta like-ul ala'

'E pacat sa fim singura tara din lume care sa-si idolatrizeze inamicii. Ca in Desteapta-te, romane, practic noi ii ridicam in slavi pe romani, ceea ce e anormal'.

'Asa sunt politicienii, ei asta fac: toti fura. Problema e sa-i tinem noi in frau, sa fure mai putin'.

'Problema Romaniei este ca nu suntem suficient de prosti. Intr-o tara ca Germania, de pilda, omul de rand nu gandeste foarte mult. Intre atat de multe spirite ascutite si patrunzatoare, cum gasesti in Romania, e foarte greu sa creezi coeziune intre oameni, fiecare are impresia ca ideea lui e mai buna'.

Ion, fost geolog, pensionar cu pensie bunicica, incapatanat sa creada in Romania

“Mergand in felul asta ne autodistrugem. O tara care nu are demnitate nu poate sa ceara de la altii sa fie respectata'

'Suntem condusi de oameni care nu au timp sa conduca fiindca timpul lor e ocupat cu a fura si a-si baga in propriile buzunare. Asta ar fi motivul esential pentru care tot romanul ar trebui sa vina aici, sa se termine odata cu toata degringolada asta'.

'Trebuie intai sa scapi de raul imediat si sa vezi pe cine pui in loc astfel incat raul care va veni din partea viitorilor politicieni sa fie mai mic'.

'Este foarte bine ca oamenii au iesit in strada fara teroarea aia de a fi batut sau urmarit. Cred ca asa ar putea incepe sa se nasca si spiritul civic. De fapt, cred ca Piata Universitatii devine un fel de agora greceasca'

'Eu n-am venit aici ca sunt cu foamea in gat, ci din simt civic. Mie in ajung banii. Dar mi-am spus mereu: domne, cand mi-or sari si mie sigurantele, oi iesi in strada. Ei bine, m-am enervat si iata ca momentul respectiv a venit mai repede decat credeam'.

×