x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incendiu într-o pădure din judeţul Buzău. Peste 100 de oameni au acţionat pentru lichidarea acestuia

Incendiu într-o pădure din judeţul Buzău. Peste 100 de oameni au acţionat pentru lichidarea acestuia

de Mediafax    |    11 Aug 2012   •   10:24
Incendiu într-o pădure din judeţul Buzău. Peste 100 de oameni au acţionat pentru lichidarea acestuia

Un incendiu de proportii a izbucnit, vineri, intr-o padure din localitatea buzoiana Gura Teghii, iar peste 100 de oameni au actionat toata noaptea pentru lichidarea acestuia, in total arzand circa 12-13 hectare de pasune si padure, informeaza MEDIAFAX.

Potrivit sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, colonelul Danut Nicolae, incendiul a fost semnalat, vineri, in jurul orei 16.00, cand un localnic a sunat la 112, spunand ca se observa fum pe varful Giurgiu, in localitatea Gura Teghii.

Conform sursei citate, membrii Comitetului Local au plecat spre zona indicata, pompierii incepand sa actioneze in jurul orei 19.00. Pentru a ajunge la locul incendiului, pompierii au mers aproape trei ore pe jos, incendiul izbucnind la circa 35 de kilometri de localitatea Gura Teghii.

Incendiul a cuprins o parte din padurea de molid veche de aproape 60 de ani, dar si pasunea, la o altitudine de circa 1.200 de metri.

Aproape 100 de pompieri, localnici, jandarmi si padurari au actionat mai multe ore pentru stingerea incendiului. Misiunea a fost extrem de dificila din cauza vantului si a terenului accidentat.

Fortele de interventie au folosit drujbe, maturi, tarnacoape, lopeti, dar si bidoane cu apa pe care le-au transportat cu un ATV al ISU Buzau, singura sursa de apa din zona fiind un parau situat la sapte kilometri distanta de locul in care se propaga focul.

"Ieri (vineri - n.r.) in jurul orei 16.00, am primit un prim semnal, dar neclar ca s-ar observa fum undeva pe varful Giurgiu pe teritoriul comunei Gura Teghii. Am convcat Comitetul Local sa mearga sa faca recunoastere, sa ne spuna exact despre ce este vorba pajiste sau padure. De la Gura Teghii pana la locul incendiului sunt vreo 37 de kilometri, iar circa 2 ore si jumatatre-trei am mers doar pe jos. La ora 22.30 aveam imaginea de ansamblu, ne-am sectorizat imediat. Era vorba de 5-6 hectare de pasune incendiata si 4-5 hectare padure de molid. Padurea era rara, incendiul se manifesta in mai multe puncte. Toata noaptea am actionat sa nu se propage incendiul, iar dimineata am suplimentat efectivele. La ora 7.00 mai ardea inca pe o suprafata de un hectar, la cioatele ramase de la copaci. Actiunea a fost dificila, fiind o panta cu 30-40 de grade inclinatie. Inca suntem acolo", a declarat, sambat dimineata, seful ISU Buzau, Danut Nicolae.

El a adaugat ca in total au ars circa 12-13 hectre de pasune si padure.

Focul a fost stins, insa la fata locului au ramas pompierii pentru a supraveghea zona astfel incat incendiul sa nu reizbucneasca.

×
Subiecte în articol: incendiu pădure pompieri foc