x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încep filmările la partea a doua a filmului despre Marian Cozma

Încep filmările la partea a doua a filmului despre Marian Cozma

de Istvan Deak    |    05 Sep 2011   •   09:43
Încep filmările la partea a doua a filmului despre Marian Cozma

Producatorul Kálomista Gábor a anuntat ca la finalul lunii septembrie vor incepe filmarile la partea a doua a filmului "O tara injunghiata in inima', dedicat handbalistului Marian Cozma, injunghiat mortal in fata localului Patriota din Veszprem, in data de 8 februarie 2009. "In prima parte a filmului am incercat sa aratam cine a fost Marian Cozma. Au vorbit despre el conducatorii clubului Mkb Veszprem, colegii de echipa, prieteni, doi avocati si un politician. Cel mai mare impact l-a avut implicarea lui Petre Cozma, tatal handbalistului. Vorbele sale au pus pe ganduri multi oameni care au urmarit acest film. Verdictul dat de Judecatoria Veszprem a dovedit ca am fost pe firul corect al evenimentelor. Verdictul confirma ca lucrurile s-au petrecut exact asa cum am aratat in film. Evident ca toata lumea e curioasa, daca acest verdict se va pastra si la Curtea de Apel Gyor', a declarat Kálomista Gábor.

Acesta a marturisit ca partea a doua a filmului se va axa pe oamenii din jurul handbalistului roman. "In partea a doua a filmului ne vom axa mai putin pe Marian Cozma. Voi incerca sa aduc in prim-plan modul in care a reactionat societatea dupa moartea lui Marian. Vom merge in Romania, pentru a sta de vorba cu familia handbalistului, cu prietenii sai si fostii sai colegi, sa vedem cum decurge viata lor, cum au receptionat ei acest verdict al justitiei maghiare. Acum stim exact ce s-a intamplat, avem un prim verdict, sper ca acest lucru ii va impulsiona pe cei chestionati sa vorbeasca deschis. In ceea ce priveste distributia, pentru partea a doua a filmului am optat pentru actori amatori. Prima parte a filmului a avut repercusiuni asupra actorilor profesionisti pe care i-am folosit, in special asupra lui Csányi Sándor, care este de origine rroma. El l-a interpretat pe Raffael Sandor, ucigasul lui Cozma, si a fost luat la intrebari de comunitatea rroma, fiindca si-a dat acordul sa joace in acest documentar', a declarat Kálomista Gábor, care a fost incantat de faptul ca prima partea a filmului s-a clasat in top 100, productii cu tematica sportiva, la festivalul de film de la Milano, care a avut loc in noiembrie 2010.

Producatorul maghiar sustine ca obiectivul acestui film este sa mentina vie amintirea handbalistului Marian Cozma. "Pentru partea a doua a filmului am participat personal, dar si cu echipa de filmare, la sedintele de judecata din Veszprem. Nici un invinuit, avocat sau ruda a acestora, nu si-a dat acordul sa apara in film. Am fost acuzati ca incercam prin acest film sa punem presiune pe justitia maghiara si ca solicitam pedepse exemplare. Orice film isi propune sa aiba un impact asupra societatii, dar ma indoiesc ca filmul a avut vreun rol in sentintele dictate de judecator. De indata ce Curtea de Apel Gyor va dicta o sentinta definitiva in acest caz, noi o vom include in film, si mai mult ca sigur, in primavara lui 2012, documentarul va fi lansat in cinematografe. Inca nu m-am hotarat daca voi pastra titlul – "O tara injunghiata in inima'. Daca o voi face, atunci voi opta si pentru un titlu secundar', a incheiat Kálomista Gábor

×
Subiecte în articol: cazul cozma