x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe Conferinţa de la Copenhaga

Începe Conferinţa de la Copenhaga

de Alexandru Nastase    |    07 Dec 2009   •   00:00
Începe Conferinţa de la Copenhaga
Sursa foto: Leon Neal/Afp/Mediafax

Astăzi începe la Copenhaga Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, eveniment cu rol hotărâtor în privinţa luptei împotriva schimbărilor climatice.



O parte din marii poluatori au anunţat că vor semna un nou acord internaţional de mediu, în vreme ce alţii aşteaptă negocierile, cerând avantaje pentru propriile economii.

Negocierile de la Copenhaga sunt decisive pentru obţinerea unor rezultate concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice. Marea provocare a conferinţei este semnarea unui nou acord internaţional de mediu, care să înlocuiască din 2012 Protocolul de la Kyoto. Obiectivele noului acord sunt asumarea unor ţinte semnificative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de către toate ţările dezvoltate, dar şi o modificare în sens pozitiv a emisiilor în ţările în curs de dezvoltare.

Până la acest moment, negocierile la nivel internaţional au înaintat într-un ritm foarte lent, fiind dificil să se ajungă la un consens asupra unor aspecte esenţiale precum forma acordului şi finanţarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice în statele în curs de dezvoltare. Deşi agenda iniţială preconiza finalizarea negocierilor la Copenhaga, evoluţia discuţiilor la nivel internaţional arată că negocierile din luna decembrie vor asigura elementele esenţiale ale unui acord politic, urmând ca în cursul anului viitor să fie continuate negocierile asupra textului propriu-zis al acordului, dar şi regulile privind implementarea acestuia.

ROMÂNIA, O PREZENŢĂ TIMIDĂ ÎN NEGOCIERI
O voce tăcută în prenegocieri, România are mari şanse de a se prezenta la Copenhaga fără un ministru al Mediului şi cu un program de acţiune nu tocmai coerent. De altfel, reticenţa şi timiditatea caracterizează întregul bloc de ţări din est, recent integrate în Uniunea Europeană. Singura ţară recent inclusă în sistemul comunitar şi care a făcut demersuri şi a avansat propuneri este Polonia.

Totuşi, împreună cu partenerii din Uniunea Europeană, Bucureştiul va "depune toate eforturile necesare pentru a stimula progresul negocierilor, astfel încât acordul ce va fi încheiat să genereze obligaţii de atingere a unor ţinte concrete de reducere a emisiilor în toate ţările dezvoltate", după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului. Până la data de 15 decembrie 2009 vor avea loc discuţii şi negocieri la nivel de experţi, iar în perioada 16-18 decembrie negocierile se vor desfăşura şi între reprezentanţi la nivel înalt.

Delegaţia României la negocierile Conferinţei de la Copenhaga va fi condusă de noul ministru al Mediului (dacă acesta va fi desemnat în timp util) şi va include reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Afacerilor Externe.

Dezbaterile conferinţei vor fi conduse de Connie Hedegaard, fost ministru pentru Energie şi Schimbări Climatice în Danemarca, actualul comisar nominalizat pentru schimbări climatice, portofoliu nou înfiinţat în cadrul Comisiei Europene, pentru următorul mandat al acesteia.

×
Subiecte în articol: verde!