x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe „dezintoxicarea” de sarmale

Începe „dezintoxicarea” de sarmale

de Mariana Zaharia    |    07 Ian 2019   •   12:10
Începe „dezintoxicarea” de sarmale

Au trecut sărbătorile și românii fac acum cozi la ușile nutriționiștilor. După ce au mâncat sarmale, jumări, salată bouef sau cozonac, mulți le cer sfaturile specialiștilor legate de cum pot să dea jos kilogramele. Așa se face că numărul programărilor este acum mai mare cu 50 la sută față de octomobrie sau noiembrie. Cei mai interesați de sfaturi sunt tinerii peste 30 de ani.

 

Tradiția culinară de sărbători este respectată de cei mai mulți români. Dacă la un brad natural sau la mers la colindatse mai poate renunța, veți auzi de puțini oameni care nu mănâncă sarmale sau carne la garniță de Crăciun. Porcul este nelipsit în această perioadă, iar după ce se luptă să îl mănânce, mulți încep o altă luptă, cea cu kilogramele. Un lucru bun din acest punct de vedere este că a scăzut numărul persoanelor care încearcă niște cure de slăbire luate de pe internet sau care au funcționat la o vecină sau verișoară, ci merg la specialiști. După ce ani de zile s-au luptat cu prejudecăți, nutriționiștii spun că românii au început să le înțeleagă rolul și își fac programări pentru consultații chiar din primele zile ale noului an, iar asta le-a umplut agendele.

 

Primul lucru pe care îl explică specialiștii este acela că toate kilogramele în plus au apărut după un exces de carbohidrați într-o anumită perioadă în condițiile în care metabolismul de ardere a lipidelor scade cu 5 la sută anual, după vârsta de 30 de ani. “Până în momentul în care nu există un reglaj la nivelul metabolismului, nu se poate pierde în greutate. Acest reglaj presupune un tango perfect între o alimentație bazată pe un consum optim și specific fiecărei persoane de proteine, carbohidrați, lipide și fibre, dar și o mișcare susținută, un efort fizic regulat care să accelereze arderea grăsimilor. Rezultatele se văd după primele două săptămâni, obținute în urma unui meniu de acomodare. Recomandarea ca după sărbători, după ingerarea alimentelor preponderent grase, este să se treacă treptat la un stil de alimentație ce presupune minim 5 porții de legume și fructe. Zilnic, legume ce conțin fibre suficiente pentru a stimula curățarea colonului. Pentru această curățare, ideal ar fi consumul pentru 15 zile, zilnic, dimineața pe stomacul gol a 250 ml apa, apoi  2 lingurițe de tărâțe de psyllium însoțite de alți 250 ml de apa”, ne-a spus nutriționistul piteștean Adriana Maria Seica.

 

Meniu recomandat

Iată și un exemplu de meniu zilnic recomandat celor care vor să slăbească: “Micul dejun poate consta într-un iaurt cu 2% grasime cu 2 lingurițe de fulgi de ovăz, gustarea de dimineațăpoate fi un fruct citric, o pară, 100 de grame de afine, 2 clementine sau mandarine. Prânzul poate fi un grătar însoțit de 2 pumni de legume crude, în special albe și verzi, asezonate cu lămâie și o lingură de ulei de masline. Gustarea de după amiază ar putea consta în 30 de grame de  migdale crude, caju, fistic. Cina poate fi o salată bulgărească cu o lingură de masline”, recomandă Adriana Maria Seica.

 

Programul clinicilor de nutriție începe astăzi, dar multe programări au fost făcute chiar și înainte de Crăciun sau Revelion, sărbători la care pacienții au fost conștienți că vor mânca mult. Oamenii care apelează la nutritioniști spun că vor să își schimbe stilul de viață.

Adriana Maria Seica spune că românii au început să înțeleagă rolul nutriționiștilor

×