x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incepe ofensiva anticoruptie

Incepe ofensiva anticoruptie

29 Mar 2004   •   00:00

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a anuntat ieri o serie de masuri atat impotriva coruptiei, cat si pentru asigurarea calitatii si transparentei actului de justitie.

Cristian Diaconescu a spus ieri ca in aceasta saptamana va fi deschisa o pagina de web a Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta institut ie va avea si un birou de comunicare, unde va putea fi apelata atat de cetateni, cat si de mass-media.

CREDIBILITATE. Diaconescu a anuntat constituirea Sistemului National Informatic Integrat al Justitiei, mecanism care va asigura transparenta si credibilitatea Justitiei, combaterea coruptiei si stoparea birocratiei. El a mai spus ca judecatorii vor beneficia de o distribuire electronica a dosarelor si se va continua informatizarea instantelor pentru imbunatatirea performant elor justitiei. In opinia ministrului Justitiei, continuarea si finalizarea procesului de functionare a Sistemului Electronic National va asigura accesul la informatii publice si eliminarea practicilor abuzive specifice micii coruptii.

RESTRICTIE. O alta masura de combatere a coruptiei si a descoperirii operatiunilor de spalare a banilor va fi restrictionarea conturilor din banci straine "fantoma" in bancile din Romania.

Diaconescu a mai declarat ca se vor lua masuri pentru imbunatatirea sistemului de control al averilor demnitarilor, magistratilor, functionarilor si ale unor persoane cu functii de conducere. Una din ele vizeaza infiintarea unei comisii care sa verifice respectarea prevederilor legii anticoruptie privind actualizarea periodica a declaratiilor de avere.

INCURAJARE. De asemenea, opinia publica va fi incurajata sa sesize cazurile de imbogatire ilicita prin asigurarea la cerere a confidentialitatii. Pentru depistarea incalcarii reglementa rilor privind conflictul de interese si incompatibilitatea, Diaconescu anunta intensificarea controalelor si deschiderea unei linii speciale telefonice la Guvern.


CARMEN VINTILA

×
Subiecte în articol: observator