x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încetarea Primului Război Mondial, sărbătorită la Paris

Încetarea Primului Război Mondial, sărbătorită la Paris

de Theodora Şutiu    |    12 Noi 2018   •   11:06
Încetarea Primului Război Mondial, sărbătorită la Paris

Peste şaptezeci de lideri politici din întreaga lume, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, au fost prezenţi ieri la Paris, cu ocazia celebrării Centenarului Armistiţiului, cel care a pus capăt Primului Război Mondial. Înainte de startul ceremoniei din capitala Franţei, toţi au mers împreună către Arcul de Triumf, cu excepţia lui Donald Trump şi a lui Vladimir Putin, care au venit separat.

Evenimentul a fost organizat, duminică dimineaţa, exact la ora 11.00, în a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luni a anului - pentru a marca exact momentul în care focul a fost oprit pe toate fronturile europene. Liderii politici s-au deplasat cu autocare până în apropierea locului de desfăşurare a ceremoniei, iar pe ultima porţiune au mers împreună până la Arcul de Triumf, în ploaie.

Ultimul a venit la Arcul de Triumf preşedintele rus Vladimir Putin. Ceremonia a cuprins momente artistice, precum şi citirea de către mai mulţi elevi, în diverse limbi, a unor scrisori ale soldaţilor din perioada Primului Război Mondial, în care era relatat momentul 11 noiembrie 1918, şi s-a încheiat cu un moment solemn la mormântul soldatului necunoscut.

Context. Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles, în 1919.

Pierderile suferite de armata română au fost foarte mari: 160 ofiţeri şi circa 6.000 trupe şi grade inferioare, morţi şi răniţi, plus 480 de ofiţeri şi circa 28.000 de alţi militari luaţi prizonieri.

Preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei au dezvelit sâmbătă o placă comemorativă cu un mesaj de pace la Memorialul de la Compiegne, în Poiana Rethondes, unde în urmă cu 100 de ani a fost semnat armistiţiul ce a pus capăt Primului Război Mondial.

×