x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incidentele de securitate cibernetică pot fi raportate din 2 mai la numărul unic 1191, susţine ministrul Comunicaţiilor

Incidentele de securitate cibernetică pot fi raportate din 2 mai la numărul unic 1191, susţine ministrul Comunicaţiilor

24 Apr 2019   •   20:55
Incidentele de securitate cibernetică pot fi raportate din 2 mai la numărul unic 1191, susţine ministrul Comunicaţiilor

Persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România vor putea accesa, din data de 2 mai, numărul unic 1191 pentru a raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat, a anunţat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria. 

"Pe data de 2 mai vom lansa un proiect foarte important, pe o zonă ce ţine de securitatea cibernetică. Prin Centrul Naţional de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică - CERT-RO un număr unic 1911, apelabil din toate reţelele şi la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice şi instituţii publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere. De altfel, vă încurajez să testaţi chiar din acest moment acest serviciu care este în ultimele verificări. Prin acest nou serviciu guvernamental încurajăm în mod special notificarea informaţiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetăţenilor care sunt adesea afectaţi de campanii maliţioase specifice", a afirmat Petrescu. 

Potrivit ministrului, iniţiativa survine în contextul în care, la nivel naţional, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară.

"Se estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori, din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăşi securitatea internă a Uniunii Europene. În Europa, peste 50% dintre cetăţeni se consideră neinformaţi cu privire la ameninţările cibernetice, iar 70% dintre întreprinderi au protecţii minime privind aceste riscuri. În România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară, majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,8%, se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale. Astfel, reacţia rapidă la asemenea incidente, precum şi diseminarea informaţiei către public este vitală pentru limitarea pagubelor şi protejarea utilizatorilor", a spus oficialul. 

Ministrul Comunicaţiilor a precizat, totodată, că, în anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, dar şi ţintă a acestora, iar riscul este evaluat la nivel mediu, însă tendinţa este în creştere.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: securitate cibernetica 2 mai 1191