x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indemnizaţii mărite

Indemnizaţii mărite

de Diana Scarlat    |    11 Apr 2009   •   00:00

Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap (ANPH) a anunţat ieri schimbări legislative şi majorarea indemnizaţiilor.



După mai bine de doi ani de plângeri ale beneficiarilor, ANPH a ajuns la concluzia că Legea 448/2006, privind protecţia persoanelor cu handicap, trebuie modificată pentru a se elimina "hibele", dar şi pentru a include prevederile Convenţiei ONU în domeniu. Preşedintele ANPH, Doina Dreţcanu, a declarat ieri că una dintre principalele "hibe" ale actualei legi este stabilirea cuantumului indemnizaţiilor acordate persoanelor cu handicap, rămas la valoarea din 2006. Autoritatea a avut şi alte probleme cu plăţile, la sfârşitul anului trecut, când nu a mai putut achita dobânzile la creditele bancare contractate de persoanele cu handicap. În prezent, doar pentru 654 dintre cele 1.735 de dosare s-a făcut plata la zi.

ANPH analizează în prezent toate aspectele pentru a vedea în funcţie de ce indicator ar putea fi stabilită indemnizaţia. Doina Dreţcanu nu exclude nici posibilitatea elaborării unui nou act normativ, dacă se va constata că procesul de modificare a Legii 448/2006 este prea dificil. Alte "hibe" ale actualei legi sunt, conform conducerii ANPH,  atribuţia de control, preluată de Inspecţia Socială, instituţie care are un plan de inspecţie, dar care solicită tematicile tot de la ANPH, şi întârzierea descentralizării, o serie de plăţi făcându-se în continuare de ANPH.

×
Subiecte în articol: observator