x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INDEMNIZAŢIILE DE MAMĂ, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII / "Calculele" refăcute de Cabinetul Boc

INDEMNIZAŢIILE DE MAMĂ, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII / "Calculele" refăcute de Cabinetul Boc

de Diana Scarlat    |    30 Dec 2008   •   00:00
INDEMNIZAŢIILE DE MAMĂ, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII / "Calculele" refăcute de Cabinetul Boc

Femeile de carieră au slabe şanse să primească indemnizaţia de 85% din salariu, aşa cum a fost publicată iniţial Legea în Monitorul Oficial înainte de instalarea Cabinetului Boc. Lipsa banilor la buget impune un plafon care se va decide astăzi în şedinţa de Guvern.



S-au bucurat degeaba tinerele femei care au făcut mulţi ani de şcoală pentru a câştiga un salariu mai mare. Indemnizaţia de creştere a copilului nu poate fi de 85% din salariul câştigat în ultimele 12 luni în 2009 pentru toate mamele, din cauza lipsei banilor. Ministerul Muncii va decide o eventuală modificare a Legii privind indemnizaţia pentru creşterea copilului după ce va primi de la Ministerul Finanţelor datele din care să rezulte nivelul de fonduri bugetare ce pot fi alocate în 2009 pentru aceste măsuri sociale.

MĂSURI DE CRIZĂ
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat la sfârşitul lunii octombrie legea care prevede acordarea unei indemnizaţii de creştere a copilului, care să reprezinte 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, fără a fi mai mică de 600 de lei, sumă acordată în prezent. Criza afectează toate majorările anunţate de fostul Guvern, iar actualul Executiv va trebui să găsească în timpul cel mai scurt soluţii, astfel încât să nu afecteze nici bugetul statului, nici populaţia. Noul ministru al Muncii, Marian Sârbu, a anunţat ieri că legea mamelor se va aplica, însă nu în forma actuală. Guvernul decide astăzi forma finală de limitare a indemnizaţiilor acordate mamelor pentru creşterea copiilor în primii doi ani. Varianta cea mai vehiculată este repartizarea pe grupe, banii urmând a se da în funcţie de veniturile fiecăreia. Ministrul Muncii anunţa încă de săptămâna trecută că nu sunt prevăzute termene clare în privinţa majorărilor, fiind imposibil să vorbească înainte de adoptarea noului buget despre o majorare la 85% din venituri a indemnizaţiei de creştere a copilului. "Va trebui să vedem dacă putem finanţa legea care ar trebui să intre de la 1 ianuarie în vigoare", spunea ministrul Sârbu la audierile din Parlament pentru validarea în funcţie, sugerând că această lege ar putea fi modificată. Varianta Guvernului Tăriceanu nu prevedea un plafon maxim pentru această indemnizaţie, însă noua formulă, în condiţii de criză economică, nu va permite, cel mai probabil, acordarea unei sume care să depăşească trei salarii medii pe economie pentru creşterea copilului. Salariul mediu brut a fost în luna octombrie a acestui an de 1.795 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), astfel încât indemnizaţia nu va depăşi suma de 5.385 lei, în condiţiile în care la ora actuală sunt înregistrate circa 10.000 de femei cu venituri de peste 10.000 de euro pe lună. Această variantă ar fi soluţia de compromis pentru a nu se limita indemnizaţiile în funcţie de bugetul alocat Ministerului Muncii în noul proiect de guvernare.

Şi pensionarii aşteaptă

Astăzi vom afla, după şedinţa de Guvern, şi dacă pensiile se pot mări la 45% din salariul mediu brut pe economie şi dacă salariul minim brut pe economie va fi de 600 lei începând de la 1 ianuarie 2009.

Ministrul Sârbu a precizat că nu ştie care va fi suma acordată şi că actualul Guvern va trebui să ia deciziile în aşa fel încât nici populaţia să nu fie afectată. Potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), veniturile la bugetul de stat au scăzut în perioada 1-23 decembrie 2008 cu 36% comparativ cu intervalul similar din 2007, ajungând la 3,068 miliarde lei. Veniturile la bugetul consolidat s-au redus cu 3,37%, ajungând la 8,077 miliarde de lei. Şi veniturile la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul de asigurări sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj au scăzut cu 16,61%, ajungând la 361,26 milioane de lei. O continuare a diminuării bugetelor ar afecta grav toate încercările de majorare a pensiilor, indemnizaţiilor sau a altor ajutoare de stat. Situaţia este incertă şi la Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), unde se ştie deocamdată că va continua procesul de recalculare a pensiilor pentru grupele de muncă I şi II, însă nu se ştie ce se va întâmpla cu celelalte majorări anunţate de fostul Executiv.

×
Subiecte în articol: observator