x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indicatii - Misiune grea pe capetele DNA

Indicatii - Misiune grea pe capetele DNA

de Violeta Fotache    |    07 Feb 2007   •   00:00
Indicatii - Misiune grea pe capetele DNA

Sedinta de bilant al activitatii Directiei Nationale Anticoruptie a fost prilej pentru seful statului sa le spuna procurorilor anticoruptie care este misiunea lor. Dupa ce a constatat ca acestia au scapat de "complexul politicianului", Traian Basescu le-a cerut anchetatorilor sa rupa "relatia vinovata" dintre infractori si oameni politici.

Discursul prezidential rostit ieri de Traian Basescu de la tribuna catre procurorii participanti la sedinta de bilant al activitatii DNA din anul trecut a inmarmurit asistenta. O data pentru ca procurorii nu sunt obisnuiti cu o adresare asa de directa ca cea folosita de seful statului pentru a le trasa misiunea.

TARGET. "Este un moment extrem de important. Urmatorii doi ani sunt decisivi in tentativa statului de a decupla decizia politica de interese ale unor oameni extrem de importanti, extrem de influenti, care pot influenta din zona economica decizia politica, decizii ale Guvernului, ale Parlamentului, prin legi ori prin alte mecanisme. (...) Daca vrem un stat in care romanii sa aiba certitudinea ca legea e valabila pentru toti, atunci activitatea dvs. trebuie mult intensificata", le-a spus seful statului. Raportandu-se la calitatea procurorului de "intermediar" intre lege si infractor, Traian Basescu le-a zis anchetatorilor DNA ca forta lor "consta in curajul de a merge la capat, pana la factorul politic". Pentru ca audienta sa inteleaga mai bine ce vrea sa spuna, presedintele a dat si exemple: "Sunt cateva cazuri celebre, Bancorex, Banca Agricola. Totul s-a oprit la nivelul cel mai de jos (...), in conditiile in care o banca uriasa s-a prabusit din cauza modului in care s-au acordat creditele si totusi nu s-a ajuns niciodata la factorul politic. (...) Atunci nu aveam o structura destinata luptei anticoruptie. Avem acum si poate ca lucrurile trebuie reluate in foarte multe dosare, in care nu s-a avut forta de a ajunge pana in segmentul politic, acolo unde de fapt a fost decizia fundamentala si protectoare pentru incalcarea legii".

"LEGI PENTRU INFRACTORI". "Misiunea dvs. este sa mergeti pana la factorul politic care face posibila protectia pentru infractiuni la nivel mare", a spus Basescu. Si din nou a exemplificat: "In sistemul parchetelor sunt circa 30 de dosare legate de fraudarea Bancorex. De curand a aparut o initiativa legislativa care scotea din zona penala nerespectarea regulamentelor de creditare. Am trimis legea inapoi la Parlament, vreau sa cred ca Parlamentul nu-si va manifesta lipsa de receptivitate fata de lupta anticoruptie si nu va trimite inapoi tot asa. Zilele trecute era in dezbatere o lege prin care nu stiu ce scutiri se acordau fabricilor de bere autohtone. (...) Cu certitudine voi trimite legea inapoi. Iata cum se manifesta impletirea intre infractori, oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori, si nu pentru interesul public." Cazul "baietilor destepti" care nu vor sa faca publice contractele de energie a fost si el nominalizat, supararea presedintelui fiind legata de o presupusa neimplicare a Corpului de control de la Ministerul Industriilor in verificari.

POVARA. In al doilea rand, asistenta a fost amutita si de riscul imens aratat de seful statului in caz de nereusita in aceasta lupta cu "oligarhii". "Daca nu se produce aceasta decuplare, riscam ca toata evolutia pozitiva a Romaniei in urmatorii ani sa fie dedicata unui grup restrans." Traian Basescu a vorbit de cele 32 de milioane de euro, fonduri ce vor veni in tara de la Uniunea Europeana pentru dezvoltare, si i-a intrebat pe procurori care va fi rezultatul pentru cei 22 de milioane de romani daca numai cei care au relatii politice vor avea acces la credite nerambursabile? "Care va fi rezultatul unor astfel de alocari daca ele vor fi canalizate prin palnia ingusta a relatiilor dintre baietii destepti si politicieni?" Raspunsul l-a dat tot presedintele: "Pericolul cel mai mare este acela de a dezvolta o Romanie pentru putini, relatii care reflecta coruptia intre oameni de afaceri si oameni politici". Povara misiunii se afla acum pe umerii procurorilor DNA, care au inteles ca un eventual esec ii arunca in categoria de "partasi" la o Romanie "pentru putini".

"STABILITATEA POATE VENI DE LA JUSTITIE"
Dupa discursul de inceput presarat cu statistici, la finalul sedintei, seful DNA, Daniel Morar, a tinut sa adauge: "Trebuie sa profitam de sansa noastra de a fi demni si de puterea de a face ceva pentru Romania. (...) Putem sa facem ca lucrurile sa fie stabile in aceasta tara. Viata politica e foarte agitata, dar nu trebuie sa ne afecteze pe noi". Procurorul general Laura Kovesi le-a cerut procurorilor eficienta, celeritate in rezolvarea celor 1.000 de dosare mai vechi de sase luni. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a cerut celor care nu au vocatie de procuror sa plece din sistem, iar celor care raman le-a promis in continuare protectia "scutului" sau. Reactiile la declaratiile presedintelui nu au intarziat sa apara. "E hazliu ca domnul Traian Basescu spune ca in Parlament se fac legi in favoarea infractorilor. Ii reamintesc ca grupul PNL din Camera i-a transmis o adresa, imediat dupa 20 noiembrie 2006, cand a fost aprobata legea in Parlament, prin care ii solicita sa nu promulge legea, pe motiv ca este discriminatorie", a declarat Crin Antonescu, vicepresedinte PNL, pentru Mediafax, precizand ca printre initiatorii legii privind scutirile pentru fabricile de bere se afla si "aprigul sau sustinator" deputatul Cristian Boureanu.
×
Subiecte în articol: observator