x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inevitabil - Imobiliare de Delta

Inevitabil - Imobiliare de Delta

de Alexandru Nastase    |    27 Noi 2006   •   00:00

Distrusa de Ceausescu, care a vrut sa o sece, Delta Dunarii nu a scapat dupa 1989 nici de imbogatitii zilei, care au cautat sa-si faca aici hote-luri si vile luxoase.

HOTEL DE LUX. "Delta" din Tulcea se extinde cu o noua aripa care se construieste pe locul fostului Parc Carol de pe faleza Dunarii

Distrusa de Ceausescu, care a vrut sa o sece, Delta Dunarii nu a scapat dupa 1989 nici de imbogatitii zilei, care au cautat sa-si faca aici hoteluri si vile luxoase. Zeci de hectare de spatiu verde au disparut in ultimii 16 ani atat de-a lungul celor trei brate, cat si in zona de sud a Rezervatiei, in complexul Razelm-Sinoie.

Statiuni intregi aparute in mijlocul paradisului verde, vile, pensiuni si hoteluri de lux crescute de-a lungul bratelor Dunarii, un parc din orasul Tulcea inlocuit cu un hotel. O plaja salbatica pe care se gasesc specii de plante strict protejate a fost la un pas de a fi acoperita de zeci de tone de balast din cauza ideilor de dezvoltare ale unui grup de afaceristi si lacomiei comunitatii locale, care doreau construirea unei mega-statiuni. O alta zona strict protejata, si ea foarte valoroasa - Grindu Chituc - este pe cale de a fi retrocedata spre a face loc unui cartier de vile sau unei statiuni turistice. Sunt toate lovituri puternice date Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii de comunisti, dar si de imbogatitii tranzitiei. Asta desi teritoriul RBDD este domeniu public de interes national, iar in aceasta zona orice transformare poate afecta iremediabil ecosistemele.

STATIUNI. Comunistii au amenajat mai multe statiuni in Delta. Gura Portitei (situata pe cordonul litoral), baza turistica Rosu (complexul de lacuri Rosu-Rosulet), Uzlina (bratul Sf. Gheorghe) sau Sf. Gheorghe au devenit puncte pe harta turismului de masa. Astazi, oameni de afaceri cunoscuti administreaza direct sau prin apropiati respectivele baze: Alexandru Bittner, Sorin Ovidiu Vantu, Sorin Marin. Dupa Revolutie li s-au adaugat alte locatii, precum Matita (detinuta de Robert Raduta si aflata in complexul de lacuri Matita Merhei) si Lunca (malul Lacului Razelm). Astazi, mii de turisti le frecventeaza anual, in perioadele cand nu se declanseaza isteria aviara. Pentru ca in Delta nu exista rampe ecologice pentru colectarea gunoiului, deseurile produse de turisti sunt arse sau aruncate la voia intamplarii in Rezervatie. Exceptie fac Gura Portitei si Lunca. La Matita, constructiile din mini-statiune au fost ridicate fara autorizatii. Incriminat, proprietarul Robert Raduta a reusit sa demonstreze ca aceasta a fost singura varianta pentru a putea realiza investitia.

VILE SI PENSIUNI. Pe bratele Dunarii au aparut zeci de vile si pensiuni. Foste cherhanale, cantoane, puncte de observatie au fost extinse, marite, transformate pentru a deveni locatii turistice. Recordul se inregistreaza pe bratul Sfantu Gheorghe, cu aproximativ 80 de astfel de locatii. Construite pe diguri sau in zonele inundabile, multe dintre aceste locatii nu au toate avizele pentru constructie, pentru ca se afla pe diguri sau in zone inundabile, insa haosul legislativ din acest domeniu a permis si asemenea anomalii.

PARCUL CAROL. Si in Tulcea s-a intamplat ca un parc sa fie ras de pe fata pamantului, iar in locul sau sa apara o constructie. Victima a cazut Parcul Carol, una dintre cele mai vechi zone verzi din oras, situata chiar pe faleza Dunarii, loc ideal de promenada. Ghinionul a facut ca exact langa parc sa fie ridicat inca din perioada comunista unul dintre cele mai vizitate hoteluri din oras: "Delta". Hotelul a fost privatizat dupa Revolutie si este administrat in prezent de omul de afaceri Hristu Caraman (cu o avere de 16 milioane de euro, potrivit Top 300 Capital). Caraman a decis ca e timpul sa extinda "Delta" si nu a gasit loc mai potrivit decat Parcul Carol. Edilii locali au autorizat fara retineri proiectul. Tulcenii au incercat sa protesteze si sa impiedice distrugerea parcului. Demonstratiile nu au fost luate in seama, iar azi noua aripa a hotelului "Delta" se apropie de finalizare.

PROIECTE. Consiliul local Sulina vrea sa lase investitorii sa construiasca langa oras un aerodrom si un parc eolian

PLAJA SULINA. La inceputul anilor 2000, la Sulina, un grup de investitori a inaintat un proiect de construire a unei statiuni turistice gigant pe plaja localitatii. Proiectul, care presupunea aducerea a tone de balast numai pentru fundatii, nu a primit avizele de mediu de la fostul guvernator al Deltei, Virgil Munteanu. Investitorii nu s-au dat batuti si, cu complicitatea primarului din Sulina, Aurel Dimitriu, au trecut plaja din domeniu public de interes national in domeniu public de interes local. Pe firul "ingineriei" a intervenit Parchetul National Anticoruptie, in 2003, astfel ca proiectul a fost ingropat. Plaja care incepe la Sulina si se termina la nord de Constanta este cea mai lunga plaja salbatica ramasa in Europa. Aici se gasesc ultimele exemplare de volbura de nisip, planta aflata pe lista rosie a speciilor protejate, dar si alte plante valoroase.

GRINDU CHITUC. Zona strict protejata din judetul Constanta, Grindu Chituc este pe cale sa cada prada investitorilor imobiliari. Aflat la cateva zeci de minute de mers cu masina de Constanta, pe malul Marii Negre, a fost luat in vizor pentru a fi transformat in statiune turistica sau cartier de vile. Chichita legislativa a fost gasita anul acesta: satenii din localitatile invecinate Grindului (Sacele, Mihai Viteazu si Corbu) vor fi improprietariti la Chituc. Pentru ca terenul e departe de sate in zona nu exista nici macar curent electric, iar pamantul nu este bun pentru agricultura, este de asteptat ca localnicii sa vanda masiv terenul, deschizand calea spre proiectul imobiliar.

×
Subiecte în articol: verde! delta