x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

28 Feb 2007   •   00:00
FURNIZOR DE AER CURAT, NU POLUATOR. Romania este un furnizor de aer curat, nu un poluator, chiar daca are unele probleme cu gestionarea deseurilor, a declarat marti ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu. "Am semnat printre primii protocolul de la Kyoto si, daca vom reusi sa mai reparam niste termocentrale, nu o sa mai avem probleme cu poluarea. Ba chiar o sa mai vindem din dreptul nostru la emisii", a afirmat Berceanu. El a adaugat ca parcul auto din Romania are dimensiuni relativ reduse, iar masinile nu sunt foarte poluante, situatia urmand sa se imbunatateasca prin programul de inlocuire a masinilor vechi. "O parte mare din emisiile poluante se datoreaza transporturilor, de la cel rutier la cel aeronautic. Emisiile de carbon sunt lucruri fara granite si nu trebuie acuzata Romania pentru aceasta poluare. Raportat la intinderea tarii si la suprafata impadurita, nu avem o problema", a spus Berceanu. (Mediafax)

FOND FORESTIER EXTINS. Regia Nationala a Padurilor Romsilva intentioneaza sa extinda suprafetele de fond forestier de stat, sumele disponibile pentru achizitii fiind de 20 milioane lei in acest an, a declarat ieri pentru Mediafax noul director general al Regiei, Dan Ioan Aldea. Acesta a spus ca are ca prioritate extinderea suprafetelor de fond forestier aflate in proprietatea statului, dar si cresterea salariilor angajatilor RNP. "In 2005 Regia a elaborat o strategie de dezvoltare a fondului forestier, insa in 2005 si 2006 am achizitionat numai teren agricol, in suprafate mici. Din acest an vom incepe insa sa cumparam suprafete forestiere. Bugetul alocat de Ministerul Agriculturii pentru achizitii este de 20 milioane lei, la fel ca in ultimii doi ani", a spus Aldea.

SOMETRA AR PUTEA SCAPA. Combinatul Sometra din orasul sibian Copsa Mica are sanse mari sa nu se mai inchida maine, dupa ce patronii greci au gasit un depozit pentru sutele de tone de zgura produse zilnic, a anuntat seful Inspectoratului de Mediu Sibiu, Dumitru Ungureanu. Conducerea Inspectoratului s-a intalnit marti cu patronii greci de la Sometra, pentru a gasi o solutie care sa impiedice inchiderea combinatului. "Solutia pe care au adus-o ei este legala, dar asta nu inseamna ca este conforma cu autorizatia. Ei vin si spun ca nu au depozit, dar ca vor depozita la Cluj. Ideea de a avea un depozit al lor este cea mai buna solutie", a precizat Dumitru Ungureanu. Solutia salvatoare pentru Sometra este o firma de constructii din Cluj, unde zilnic se transporta 150 de tone de zgura, care nu este periculoasa, conform specialistilor de mediu. In prezent, inspectorii de mediu de la Sibiu verifica depozitul de la Cluj. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat recent, la Sibiu, ca pe 1 martie va inchide combinatul Sometra din Copsa Mica, daca patronii greci nu vor investi pana atunci suma de un milion de euro promisa in depozitul de zgura. (Rompres) POLUARE IN ARGES. Raul Dambovnic, afluent al Neajlovului, a fost poluat ieri-dimineata, in zona localitatii Suseni, din judetul Arges, cu material in suspensie si irizatii de produs petrolier, transmite Rompres, care preia un comunicat al Administratiei Nationale Apele Romane. Potrivit specialistilor, poluarea a fost determinata de golirea acumularii Suseni, aflata in proprietatea Arpechim Pitesti. "Masura de golire controlata a acumularii Suseni a inceput luni de catre SC Arpechim Pitesti, dupa ce a fost constatata avarierea batardourilor de lemn de la golirea de mijloc. Dupa evacuarea apei, cresterea nivelurilor (masurata la postul hidrometric Suseni - Raul Dambovnic) a fost de circa 20 de centimetri, fara sa genereze iesirea raului din albie".

×
Subiecte în articol: verde!