x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

27 Oct 2008   •   00:00

27 octombrie 2008



INSTIGARE LA BOICOT
O iniţiativă lansată pe internet în­deam­nă românii la un protest în masă faţă de costurile ridicate ale car­bu­ran­ţilor, practicate de benzinăriile din toată ţara, în ciuda scăderii preţului petrolului de la 140 la 70 de dolari barilul. Potrivit Antena 3, mii de români au primit în ultima săptămână, fie pe e-mail, fie pe Yahoo Messenger, un mesaj care se adresează în special şoferilor şi motocicliştilor. Ei sunt îndemnaţi ca în zilele de 27, 28 şi 29 oc­tombrie "să facă front comun şi să nu alimenteze maşina sau să cumpere ceva din staţiile de carburanţi".

REACŢIE ÎNTÂRZIATĂ
După patru zile de la vandalizarea a peste 131 de monumente funerare din Cimitirul Evreiesc şi la două zile după ce ministrul Justiţiei a cerut public pro­cu­ro­rilor să descopere vinovaţii, a ieşit la rampă şi primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a cerut ieri minis­tru­lui de Justiţie să sesizeze imediat Parchetul(!), ceea ce Cătălin Predoiu făcuse deja. Potrivit Mediafax, Tăriceanu i-a ce­rut şi ministrului de Interne, Cristian Da­vid, să investigheze, precum şi să coope­re­ze cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, pentru prevenirea oricăror asemenea acte "criminale" şi "inadmisibile în România de azi".

TRUPELE DIN IRAK
MAE a anunţat ieri că evaluarea pre­zenţei trupelor româneşti în Irak după 1 ianuarie 2009 se va realiza doar dacă se va primi o solicitare în acest sens din partea Irakului, informează Rador, ci­tând RRA. În prealabil, sâmbătă, de Ziua Armatei, ministrul Apărării, Teodor Me­leş­canu, declarase: "Armata română nu este una de ocupaţie în Irak, este la solici­ta­rea guvernului irakian acolo; în momentul în care acest mandat nu va fi reînnoit sau în momentul în care guvernul ira­kian nu va mai avea nevoie de acest sprijin, militarii români se vor întoarce acasă". (Gabriela Antoniu)

ANI INTRĂ ÎN CGMB!
Averile unor consilieri din Consiliul Ge­neral al Primăriei Capitalei şi cea a şefului Departamentului Juridic din Pri­mă­ria Capitalei, Adrian Iordache, sunt controlate de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Surse din cadrul struc­turii ne-au informat că ANI s-a au­to­se­sizat în urma unui articol de presă, po­tri­vit căruia Adrian Iordache şi consilierii Horaţiu Ţică (PD-L), Doru Prioteasa (PD-L) şi Victor Iovici (PRM) utilizează autoturis­me de lux ce nu figurează în declaraţia de avere, valoarea maşinilor depăşind ve­ni­turile pe care cei patru le încasează. (V.F.)

ACŢIUNE DE CARITATE
Aproximativ 80.000 de euro au fost strânşi în urma concertului caritabil susţinut de pianistul Dan Grigore, pentru programul de finanţare "Tinere Talen­te", iniţiat de Fundaţia "Principesa Margareta". Biletele pentru concertul sus­ţinut sâmbătă la Ateneul Român au fost epuizate înainte de eveniment, organizatorii suplimentând numărul de lo­curi, potrivit Mediafax, încă 50 de persoane stând pe scenă. La eveniment au participat Principesa Margareta (foto) şi Principele Radu, premierul Tăriceanu cu soţia, dar şi ambasadorii SUA, Franţei, Canadei şi Belgiei.

PITEŞTI
Doi bărbaţi au fost împuşcaţi, ieri di­mi­nea­ţă, cu un pistol cu bile într-un club de noapte din Piteşti. S-a tras de două ori, iar "mobilul" l-a constituit gelozia, au cons­tatat poliţiştii în cadrul primelor cer­ce­tări la faţa locului. Potrivit Mediafax, pe lângă cel vizat pentru răzbunare, agresorul a împuşcat şi un bodyguard al clu­bu­lui, care a încercat să intervină pentru aplanarea conflictului. În local a mai fost şi un poliţist care a încercat, fără succes, să aplaneze
conflictul. Nici una din victi­me nu a rămas spitalizată. Agresorul a reuşit să fugă înainte de venirea poli­ţiş­tilor.

"FOCUL LUI SUMEDRU"
Peste 1.000 de localnici şi turişti au participat la sărbătoarea "Focul lui Sumedru", ţinută sâmbătă noaptea
în comuna argeşeană To­po­lo­veni. Rădăcinile acestui obicei sunt pre­creş­tine, regăsindu-se în celebrarea mor­ţii şi renaşterii, prin incinerare, a unei vechi divinităţi. Oamenii s-au adunat pentru a-l sărbători cum se cuvine pe Sfântul Dumitru, cu focuri aprinse şi dulciuri, dar şi cu covrigi împărţiţi oaspeţilor, transmite Mediafax.

×
Subiecte în articol: observator