x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Înfrângere catastrofală pentru dreapta română”, remarcă Magyar Nemzet

“Înfrângere catastrofală pentru dreapta română”, remarcă Magyar Nemzet

de Istvan Deak    |    11 Iun 2012   •   14:07
“Înfrângere catastrofală pentru dreapta română”, remarcă Magyar Nemzet

Presa ungara prezinta cu mare interes situatia alegerilor din Romania, indreptandu-si atentia in special catre zonele cu populatie maghiara majoritara. Jurnalistii ungari semnaleaza incidentul de la Cluj-Napoca, unde o colaboratoare a UDMR a fost agresata fizic si verbal, fiindca a vorbit in limba maghiara la telefon. “Du-te in Ungaria, daca vrei sa vorbesti in limba maghiara', i s-a strigat doamnei, conform Nepszabadsag.

Cotidianul Magyar Nemzet titreaza: “Infrangere catastrofala pentru dreapta romana. Uniunea Social-Liberala a obtinut o victorie categorica in alegerile locale din Romania. In comunitatile maghiare, UDMR si-a pastrat pozitia fruntasa. Infrangerea de acum a PDL-ului poate fi comparata cu dezastrul suferit in alegerile din 2010 de MSZP (socialistii) in Ungaria. Partidul de guvernamant si-a pierdut practic toti stalpii de rezistenta. In aceste conditii, ei asteapta dintr-o postura dificila alegerile parlamentare din toamna'.

Pentru Magyar Hirlap, “Romania a devenit de stanga'. “Uniunea Social-Liberala s-a impus in alegerile locale din Romania. Pentru voturile comunitatii maghiare s-au luptat in premiera trei partide. In marile orase din Romania, Timisoara, Iasi, Craiova, Oradea, USL a reusit sa se impuna. In Bucuresti, candidatul independent sustinut de USL, Sorin Oprescu, a obtinut un nou mandat cu peste 60% dintre voturi', noteaza publicatia citata.

“Partidele de stanga sunt castigatoarele alegerilor locale din Romania. Candidatul sustinut de presedintele Parlamentului ungar, Szasz Jeno, a pierdut lupta pentru functia de primar al orasului Odorheiu Secuiesc in dauna actualului primar Bunta Levente, care a candidat din partea UDMR, relateaza Nepszava. “Pentru alegerile parlamentare este nevoie de un consens national al formatiunilor maghiare de dreapta care sa delimiteze interesele comunitatii maghiare de nationalismul bucurestean', a spus Szasz, care a detinut functia de primar al Odorheiului Secuiesc in perioada 1996-2008.

“Social-liberalii cuceresc Romania. USL obtine o victorie fara drept de apel in alegerile locale din Romania. UDMR-ul considera ca partidele sustinute de partidul de guvernamant din Ungaria, Fidesz, au esuat lamentabil. PDL si-a pierdut pozitiile strategice, chiar si fiefurile traditionale de dreapta din sanul Transilvaniei', scrie Nepszabadsag.

“Partidele sustinute din Ungaria au esuat lamentabil si au dovedit ca nu este nevoie de ele', a declarat Marko Bela pentru agentia de presa MTI. La nivel national, in mod surprinzator, alegerile au fost primite cu mare interes. La inchiderea urnelor s-a consemnat o crestere de 10% a prezentei la vot fata de acum patru ani. Motivul il reprezinta criza care a pus stapanire pe Romania. Observatorii au indicat printre cauze si faptul ca romanii nu mai au bani sa plece in vacante si au ramas acasa. S-a consemnat un vot politic, atipic pentru alegerile locale, explicabil prin masurile de austeritate impuse de fosta guvernare.

Pe de alta parte, agentia de presa MTI a consemnat si declaratiile liderului Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Tibor T. Toró, potrivit caruia PPMT a obtinut mai multe sute de mandate pentru membrii sai in consiliile locale si astfel a devenit a doua principala forta politica maghiara din Romania. Raspunzand unei intrebari adresate din partea MTI, Toró a reafirmat ca partidul sau s-a prezentat in fata alegatorilor cu scopul de a-i readuce in randul maghiarilor activi pe toti aceia care au avut deziluzii in politica, pe maghiarii din Transilvania care le-au intors spatele politicienilor. "Acest proces a inceput" - a declarat presedintele. Ca un al doilea obiectiv amintit de Toró a fost accederea cat mai multor tineri in consiliile locale. "Ieri nu aveam nici un reprezentant in consiliile locale, acum insa avem deja mai multe sute" - a precizat presedintele PPMT.

Portalul de stiri stop.hu remarca, la randul sau, “Falimentul partidelor sustinute de Fidesz in Romania'. “USL este marea castigatoare a alegerilor, in timp ce partidele maghiare au dezamagit. Kover Laszlo si Nyiro Jozsef nu l-au ajutat pe Szasz Jeno sa recastige fotoliul de primar al orasului Odorheiu Secuiesc. Acesta a facut apel la partidul lui Tokes sa faca front comun impotriva UDMR la alegerile parlamentare din toamna'.(deak.istvan@jurnalul.ro)

×