x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Initiativa a la Macovei - Desfiintare controversata

Initiativa a la Macovei - Desfiintare controversata

de Violeta Fotache    |    01 Feb 2007   •   00:00
Initiativa a la Macovei  -  Desfiintare controversata

Desfiintarea Institutului National de Criminologie (INC), aflat in subordinea Ministerului Justitiei, incepand cu 31 ianuarie 2007, dispusa, ca si controversata ordonanta privind DIICOT-ul, pe finalul anului trecut, a starnit reactii din partea societatii civile. Renate Weber, presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, a criticat aceasta hotarare de guvern.

"Acest institut este foarte important pentru societate, deoarece, in mod normal, el efectueaza studii absolut necesare pentru elaborarea unor politici penale coerente. Intr-o lume sanatoasa asa se elaboreaza politicile penale, altfel inseamna ca politicile penale sunt facute in mod heirupist", a spus Renate Weber.

Rodica Stanoiu, senator PSD si fost ministru al Justitiei sub mandatul careia a fost infiintat acest institut, in 2002, a fost mult mai dura. "Este inadmisibila desfiintarea Institutului National de Criminologie, care a fost creat si pentru a ajuta Comitetul de Prevenire a Criminalitatii, al carui presedinte este chiar premierul. Dar nu stiu daca el stie acest lucru. Presedintele Societatii Internationale de Criminologie ne-a anuntat ca i-a trimis o scrisoare lui Macovei (foto) despre inadmisibilitatea desfiintarii acestui institut. INC este absolut necesar pentru functionarea justitiei si elaborarea politicilor penale eficiente, desfiintarea lui este o adevarata crima! Cred ca Guvernul nu a stiut ce face! Aceasta hotarare, ca si cea privind DIICOT, se inscrie in actiunea de demolare a tot ce inseamna lucruri foarte bune pentru justitia din Romania. Ne reintoarcem la anul 1989!". Documentele institutului vor fi preluate de minister, unde va functiona un "birou" de criminologie.

×
Subiecte în articol: observator